Полицаи арестуваха 19-годишно момиче с епилепсия. Лекарството, което носела със себе си, било наркотик, твърдят полицаите.

Случката се е разиграла на 12 януари около 23:20 ч. на столичния булевард "Александър Стамболийски". Момичето, което остава анонимно, и приятелят й се опитват да спрат такси, когато ги засича полиция, предаде Нова тв.

"По-възрастният полицай поиска да ми прерови чантата. Намери хапчетата за епилепсията ми. Задържаха ме заради тях. Имах медицински документ, но той буквално го хвърли. Обясних няколко пъти, че това са лекарства, изписани ми от лекар. Вкараха ме в патрулката и ме задържаха", разказа тя. 

"Те само подметнаха документа и казаха, че това не е документ. Видяха, че тя не е криминално проявена, но въпреки това я задържаха", допълни приятелят на задържаното момиче.

"На 13 януари се обади приятелят й да ми каже, че са я задържали, защото притежава ривотрил. Тя пие това лекарство три пъти на ден. Носи гривна за епилепсия, има и бележка от лекар", твърди майката на момичето. 

От МВР съобщават за образувано досъдебно производство по случая, но твърдят, че момичето не е имало документ в себе си. 

От Министерството на здравеопазването заявиха, че ривотрил е изключен от лекарствения списък и не може да се разпространява на българския фармацевтичен пазар. 

"На нея й е предписан клонарекс. Той е идентичен с лекарството ривотрил", заяви адвокатът на момичето.  Адвокат Антов, който представлява задържаното момиче Кадър: Нова тв

Адвокат Антов, който представлява задържаното момиче Кадър: Нова тв

"Доставят ни го от Германия, защото лекарството клонарекс не й понася", коментира майката на момичето. 

"Този медикамент се купува от чужбина. Там той е разрешен. Казваме, че всички медикаменти в ЕС са разрешени в България, но в следващия момент не можем да го ползваме ", коментира Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Лекарството ривотрил бе изтеглено от пазара през 2015 г. Изтеглянето на лекарството тогава предизвика неудобство за хиляди болни от епилепсия, на които се наложи да пътуват до Сърбия, за да се снабдят с лекарството.