„Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец в нашето съвремие. Въпреки COVID-19 съдовата медицина се е развивала. Има много новости, за които лавинообразно разбираме. България е част от този процес. Ние не сме настрани, работим много активно”. Това заяви проф. Иво Петров в предаването „Пулс” по Нова нюз след участието си в симпозиума VEITH в Ню Йорк.

Това е най-големият ендоваскуларен форум в света, уточни кардиологът.

„На форума представих изцяло българска технология, която се базира на изкуствен интелект. Към него добавих инфрачервената термография за ранна диагноза на съдови заболявания в целия човешки организъм – от главата до краката”, разказа проф. Петров.

Използваме термографията за ранно разпознаване на съдови заболявания, обясни той българското нововъведение.

Той припомни становище на Хипократ, според когото промяна в температурата около някой орган, означава че там може да има проблем.

"Когато има понижаване на температурата на крайник или има съмнение за стеснение на кръвоносен съд. Термокамерата, базирана на добра резолюция, ни предоставя информация колко добре е кръвоснабдена дадена зона",каза проф. Петров.

Той обясни, че планират скрининг за ранно откриване на диабета, защото около 20% от диабетиците имат съдови заболявания без да си дават сметка за това.