При всяко едно неразположение трябва да се търси лекарска помощ и без антибиотици, съветва вирусологът

"Тежестта на грипа в момента не е силна, нито път е постоянна за цялата страна. В София положението не е особено тежко. Най-силно боледуват възрастните хора и хората до 20 години. Няма да има грипна ваканция за цялата страна. Мисля, че няма да стигнем до национална грипна ваканция. Пикът ще бъде в средата на февруари", това заяви вирусологът професор Радка Аргирова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

Аргирова посъветва бързо изолиране и приемане на медикаменти от началото. Антибиотици не трябва да се приемат, а противогрипни лекарства, потвърди тя. 

"Всички вируси си имат своето развитие, революция и сезонност. Децата са засегнати най-много, но не са пощадени и възрастните, както и тези с хронични заболявания", каза още Аргирова. 

"След пандемията се чувстваме като отвързани. Не се говори за маски и разстояния, а би трябвало, когато има такива респираторни инфекции. При всяко едно неразположение трябва да се търси лекарска помощ, защото вирусът не трябва да се разпространява", коментира вирусологът. 

"Хубаво е човек да се тества, за да знае дали е с грип или COVID. Има си бърз общ тест, който отделя COVID от грип", поясни тя.