Грипът започва рязко- с висока температура, безапетитие, отпадналост. Пациентите не трябва да разпознават симптомите, лекар трябва да го направи, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. 

Единият от ефектите на мерките срещу COVID е липсата на грипна епидемия през последните две години, каза той.

Кунчев коментира и откритият първи случай на Грип B, като обясни, че той не се различава особено от другия вариант. Пандемията е след три-годишен период на отсъствие, каза той. 

Всяка година виждаме желание да се обявява грипна епидемия, има родители и ученици, които желаят. Няма да направим компромис - където не е нужно, няма да обявяваме грипна епидемия, обясни здравният инспектор.

Кунчев обясни и липсата на комбинирани тестове за грип и коронавирус в някои аптеки. "Министерството на здравеопазването не купува тестове, всеки вносител ги предоставя, има доставки, но не са достатъчни. Ние сме осигурили в Регионалните здравни инспекции и те се ползват по необходимост. Останалото е свободен пазар, надявам се, че ще реагират бързо", каза той.

Тестове има на различни фирми, не са  с еднакви качества, достатъчни са за ориентация за отхвърляне на едно от заболяванията. Над 26 вида респираторни вируси намираме в обществото, стартирахме с букет от вируси.