Храните, съдържащи пробиотици и пребиотици, ще помогнат да се избегнат неприятните симптоми по време на приема на антибиотици. Това казва гастроентерологът Юлия Алексеев, цитиран от dariknews. 

Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в червата. При прием на антибиотици те масово умират и затова се получават сривове в организма, обяснява лекарят.

Ферментиралите храни ще помогнат за запълване на дефицита на полезни бактерии. Това са достъпните ни кисело зеле и кисели краставички.

Пробиотиците се съдържат и в млечните продукти. Например кефир и кисело мляко.

Според гастроентеролога обаче ферментиралите млечни продукти трябва да са с кратък срок на годност. Също така трябва да се даде предпочитание на продукти, които не съдържат захар и аромати.

Желателно е продуктите да са допълнително обогатени с лактобацили, отбеляза Алексеева. "Струва си да коригирате диетата си още по време на лечението. Но не забравяйте, че всички млечни продукти могат да намалят усвояването на лекарството. Следователно трябва да има интервал от поне един час между употребата им и приема на лекарството", казва лекарят .

Важно е също да увеличите консумацията на зеленчуците, плодовете, бобови и зърнените храни. Може да добавите ядки и пълнозърнест хляб към диетата. Всички тези продукти съдържат пребиотици, несмилаеми фибри, които служат за храна на пробиотиците, заключава Алексеева.