Изследване предвижда, че до 2050 г. хората в края на 60-те си години ще се водят средна възраст

Световната здравна организация неотдавна обяви нова класификация на хората според възрастта им. Там младостта е заключена между 24 и 44 г., зрелостта - между 44 и 60 г., застаряването - между 60 и 75 г., а старостта – между 75 и 90 г.

За това има биологични основания – днес ние живеем много по-дълго от дедите си. Статистиката на ООН показва, че

средната продължителност на живота сега е 71 години,

макар да е спаднала с почти 2 г. заради пандемията от коронавирус. В някои развити страни тя стига до 80 г., а жените живеят средно 7 години по-дълго от мъжете.

През XIX век човек е достигал средно 50 г., през XVIII – 30-40 г., а в каменната ера – 20-25 г. Хората са умирали твърде рано от епидемии, изнурителен труд и лошо хранене.

Днес казват, че животът започва на 40, 50 са новите 30, а 110 - новите 100… Удължаването на дните ни на този свят със сигурност пренарежда поведението и начина на живот. Но отразява ли тoзи бодряшки стереотип реалното положение с възрастта, или е израз на модерната мания за младост? По малко и от двете, казват статистиката и изследователите.

В наши дни медицината е силно напреднала. Десетки смъртоносни болести като едра шарка, детски паралич, чума, проказа са изкоренени. Други като туберкулоза, малария и в много случаи рак са лечими.

Хората се хранят по-качествено, разнообразието от продукти е огромно. По всяко време има риба, месо, плодове и зеленчуци, от които предците ни са се лишавали. С тях целогодишно си набавяме протеин за мускулите, кожата, мозъка, косата, зъбите. Вземаме го и като добавка, заедно с витамини и минерали. Машините замениха най-тежкия физически труд. Начинът на живот стана по-здравословен. Според изследване на Института по технология в Карлсруе

организмът на редовно спортуващите е с поне 10 г. по-млад

от реалната им възраст, особено двигателният апарат.

Всичко това работи за запазване на младостта. Резултатът е по-дълголетно население, което и в зряла възраст живее активно, пенсионира се късно и се отдава на развлечения, немислими за нашите баби. Днес често вземат майка на 40 г. за сестра на 20-годишната ѝ дъщеря. А на снимки отпреди век млади и хубави жени изглеждат зрели матрони. Една от причините е, че табутата в модата паднаха. Дънки и къси поли носят както момичета, така и възрастни, чиито връстнички в миналото се обличаха в черно.

Напредъкът на козметичната индустрия също прави чудеса и за възрастта на много дами може да се съди само по паспорта. Освен че спазват полезна диета и редовно спортуват, те умело се гримират, посещават козметик, дерматолог, фризьор, поддържат красив маникюр. Не само холивудските красавици, а

и обикновени жени над 50 г. са още съблазнителни

“Днес има процедури, които преди 20-30 г. се смятаха за фантастични. Подмладяващи помади, лифтинг, ботулин срещу бръчки, контуриране, биоревитализация, да не говорим за козметична хирургия, правят чудеса с годините. Ако не ползвате прогресивните решения за красота, трудно ще постигнете толкова впечатляващи резултати”, казва известният руски козметолог Залина Дзагоева. Световната лудост по младостта стига дотам, че дори 20-годишни опъват бръчки и повдигат клепачи, да не говорим за помпането на устни и бюстове, коментира тя.

Въпросът не е само как изглеждаш. Менят се привичките и стереотипите на поведение. Вече не важи правилото, че до 25 г. трябва да имаш две деца. Днес

жените раждат все по-късно, когато са финансово стабилни

и с кариера. Да имаш дете след 40-те, в развитите страни е нормално въпреки предупрежденията на лекарите, че рискът за майката и детето е по-голям.

Статистиката сочи, че днес жените в Европа раждат за първи път средно на 30-31 г. Повечето сватби се вдигат след 30 г., ако въобще се правят.

Съвременните мъже и жени не само изглеждат по-млади, но и се усещат така. Проучване в Англия сред 1200 дами от 30 до 50 г. показва, че три от четири се чувстват доста под годините си.

“Днес възрастта е относително понятие. Когато са млади, хората смятат тези на 50 за стари. Но станат ли на 50, чувстват се във форма и са готови да грабят от живота с пълни шепи”, казва геронтологът проф. Скот Бас.

Допреди няколко десетилетия бе почти невъзможно да срещнеш студент над 25-26 години. Днес в САЩ 20% от следващите са над 35 г.

Не е варно, че основателите на стартиращи фирми са главно млади хора. Проучване на Kellogg Graduate School of Management показва, че средната възраст за създаване на такива компании е около 45 г. На тези и повече години днешният човек е готов да се хвърля в експерименти и да твори. Известно е, че средната възраст на нобеловите лауреати е 40 г., когато преди 2 века вече са се готвели за отвъдното.

Финансово стабилни, надвили комплексите си, отгледали децата, натрупали опит, днешните 50-55-годишни не само имат процъфтяваща кариера, но и живеят, забавляват се, влюбват се, сякаш са 10-15 г. по-млади. Тези над 70 също не робуват на възрастта – много от тях пътуват, участват в маратони, имат хоби. Според проучване, цитирано от Би Би Си,

30% от здравите хора между 65 и 74 г. правят секс поне веднъж седмично

Има изследователи, според които 60 не са новите 40, а са си 60. Дори и да водиш активен живот, биологията си казва думата. Около тази възраст паметта започва да изневерява, слухът отслабва. Появяват се болки в ставите, диабет и други болести.

СЗО вади друга статистика – възрастта, до която средният американец живее без болести и травми, е пораснала до 70-ина години. И фактът, че за два века продължителността на човешкия живот почти се е удвоила, предполага, че тази тенденция ще продължи. Изследване на нюйоркския университет “Стоуни Брук” прогнозира, че до 2050 г. хората в края на 60-те си години вече ще се водят средна възраст.