Учени смятат, че се предава лесно на хора и добитък

Учени откриха нов вирус, подобен на COVID, който има сериозен потенциал да премине към хора и добитък, изправяйки потенциално света пред нова здравна криза, съобщи в. “Дейли телеграф”. Заразата е идентифицирана след изследване на прилепи в Южен Китай.

В съвместен проект китайски и австралийски експерти взели проби от 149 прилепа в провинция Юнан, която граничи с Лаос и Мианмар. Така те открили цели 5 потенциални опасности, “които вероятно са патогенни за хората или добитъка”. Сред тях била и зараза, наподобяваща тази на COVID-19.

“Това означава, че вируси, подобни на Sars-Cov-2, все още циркулират в китайските прилепи и продължават да представляват риск от поява при хората”, обясни проф. Еди Холмс, вирусолог от Университета в Сидни и съавтор на доклада.

Изследването е публикувано предварително, преди да получи рецензия, но показва, че прилепите редовно са били заразени по едно и също време от различни източници. Това е важен фактор, защото демонстрира потенциала на съществуващите вируси да разменят части от своя генетичен код – процес, известен като рекомбинация – за образуване на нови патогени.

“Основният извод е, че отделните прилепи могат да съдържат

множество различни видове вируси,

като понякога ги приемат едновременно”, поясни проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам.

Експерти от руското правителство признаха съществуването на друг вирус, също много подобен на COVID - Khosta-2, едва миналия май. Невижданият досега патоген беше открит в проби от прилепи в националния парк Сочи, събрани между март и октомври 2020 г. - година по-рано.

Американски вирусолози, които са извършили експерименти с патогена, предупредиха, че Khosta-2 е в състояние да се прикрепя към човешките клетки с лекота - по същия начин, както го прави COVID. Те допълниха, че

заразата е “напълно устойчива” на ваксините,

използвани по време на пандемията.

“Такива съпътстващи инфекции, особено със сродни на COVID-19 зарази, дават на вируса възможност да разменя критични части от генетична информация, което естествено води до нови варианти”, казва проф. Бол.

Тези изследвания са важна моментна снимка на еволюцията на вариантите на коронавируса, както и на възможността те да се рекомбинират и да прерастват редовно в нов вид, добави неговият колега Стюарт Нийл, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в Кралския колеж в Лондон. По негови думи това показва “ясна и настояща заплаха от нови ефекти върху хората”.

Около 400 хил. души в Южен Китай и Югоизточна Азия се заразяват с вируси, пренасяни от прилепи, всяка година, показва анализът към проучването.