Как и защо МВР болница откри, че А1 е дошъл – историята

Изненадващо Медицинският институт на МВР откри и доказа първия случай на грип за сезона 2022-2023 г. Оказва се от тип А. Важната за хората информация е, че вирусите от тази група имат склонност по-бързо от вирусите от В група да създават епидемия. Здравните власти получават ценния подарък много точно да се проследи откъде и какъв щам грип влиза, за да се направят прогнози за хода и тежестта на случаите у нас тази година.

Първият доказан случай е на млада жена, пациентка на МВР болница, в неделя отива в Спешното на лечебното заведение с общо влошено състояние и симптоми, характерни за остри респираторни инфекци, сред които е и COVID-19. Прегледът установява също промени в електрокардиограмата и е приета за лечение в Клиниката по кардиология, като паралелно се правят всички възможни изследвания.

Жената разказва, че се почувствала зле по време на екскурзия в Египет. След това в рейса на връщане към България имало и други хора със същите оплаквания – неразположение, температура, мускулни болки, силна отпадналост. С пристигането у нас на 9 ноември се разотиват по домовете си. Който като младата жена се чувства по-зле, търси лекарска помощ когато и където реши. Тя постъпва в МВР болница в неделя.

„Пациентката попадна при нас в Клиниката по кардиология, защото колегите, които са я приели са установили промени в електрокардиограмата – разказа за в. „24 часа“ началникът на клиниката проф. д-р Сотир Марчев, дмн. - В Медицинския институт на МВР имаме традиционно добре оборудвана микробиология и опитни специалисти начело с д-р Мартин Недялков, дм. Той работи перфектно с мултиплексен RT-PCR апарат – машина, която за разлика от обикновените може да изследва една проба за много вируси. Пробата на нашата пациентка е изследвана за COVID, излиза отрицателна. За респираторно-синцитиален вирус – също. За грипен вирус от тип В пак е отрицателна. Но се оказва положителна за грип тип А.

Така младата жена се оказа първата пациентка в България за сезона 2022-2023, при която беше доказан грипният вирус. Започнахме лечение с антивирусен апарат и тя се подобрява. Симтомите й: болки по всички мускули, температура, са характерни за грипа, но при три и при млади жени не са изключение и промените в електрокардиограмата. Лабораторните изследвания, които направихме, също показаха типична картина при грип. Леко повишена са утайката и Д-димерът, за който се създаде усещане в обществото, че е свързан само с коронавируса, но не е така, характерно е и за грипа. Отчита се и левкопения – намалена е общата бройка бели кръвни телца. Дължи се основно на лимфопения – единият вид от белите кръвни клетки, които се наричат лимфоцити, е намален.“

Окончателните данни от лабораторните изследвания излизат в понеделник.

„Резултатите стават валидни, когато д-р Недялков ги подпише, той ги парафира и вече имахме официалната диагноза. Решихме да не чакаме и още във вторник сутринта изпратихме бързо известие за установения грип, въпреки че по принцип изискването е събраните данни да се подадат след изтичането на седмицата. Насочихме втора проба и към Националния център по заразни и паразитни болести, където повторно се потвърдиха резултатите. Там са направили типизиране и проф. Тодор Кантарджиев съобщи днес, че се касае за H3N2 щамът, който причини епидемията в Австралия“, обясни проф. Марчев.

С уговорката, че не могат да се правят твърди прогнози за грипната епидемия в началото на сезона, кардиологът обясни принципът, по който се правят хипотезите. Гледа се как е преминала последната грипна вълна в южното полукълбо. На тази база може да се очаква по-интензивна епидемия и в северното. „В конкретния случай влияе и общ принцип в медицината: когато човек е повален от вирус, това повишава интерферона му. Тава високо ниво на интерферона пречи да се зарази от друг вирус, вирусите се антагонизират един друг. Наблюдавахме го и при COVID – грипът буквално изчезна през миналите две зими. Сега грипът отново се появява. Бъдещето е неизвестно, но една от възможните хипотези е, че грипът ще вземе надмощие и омаломощи коронавируса, ще го доунищожи. Но също теоретично – за времето, в което нямаше грип, имунитетът ни към тези вируси е отслабнал и е възможно сега да ни превземат по-лесно и да предизвикат по-сериозна епидемия.“

Ден след бързото известие от кардиолозите на МВР болница за установяване на грип А, и от НЦЗПБ съобщиха, че инфекцията е дошла.