Инсултът е спешно състояние, настъпва внезапно и без предупреждение. Това заяви Дорина Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциацията за инсулт и афазия (АИА). По време на пресконференция в националния пресклуб на БТА бяха представени резултатите от Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна“

Добрева обърна внимание, че инсултът остава непредвидим, като възниква след нарушено кръвоснабдяване на мозъка, причинено от тромб или кръвоизлив. Разпознаването на инсулта и навременното транспортиране до подготвено лечебно звено са ключови за успешно лечение, каза тя.

Добрева цитира данни, според които през 2021 г. са регистрирани 45 444 случая на инсулт. 2622 души (6%) не са били хоспитализирани, 8343 (18%) са били хоспитализирани в лечебно заведение, а 34 479 (76%) са били настанени в лечебно заведение. От хоспитализираните починали са 12% или 5518 човека като 3781 са починали в отделенията на болничното заведение, а 1737 в интензивно звено, отбеляза Добрева. Тя подчерта, че постепенно се увеличава броят на случаите в ранна възраст.

Статистиката на смъртността по пол и възраст демонстрира относителен паритет между половете, но следва да се обърне сериозно внимание на това, че се увеличава броят на случаите в ранна възраст, както и това, че процентът на смъртност е чувствително висок, обясни Добрева. Тя обърна внимание на необходимостта от навременна хоспитализация. Едва 65% от всички регистрирани инсултни случаи са били транспортирани чрез Центъра за спешна медицинска помощ, посочиха от АИА.

Сред симптомите на инсулт са увисване на ъглите на устата, изтръпване и слабост в едната ръка, нарушения в говора. Високото кръвно налягане се счита за "тихия убиец" и е най-сериозният фактор за появата на инсулт, напомниха от асоциацията. Стресът, напрежението и системното недоспиване също могат да доведат до повишен риск от инсулт. Предсърдното мъждене е също нещо, на което хората трябва да обърнат внимание, казаха от асоциацията. От АИА съветват веднага да се свържем със спешния телефон 112, ако някой прояви тези симптоми.

Националният телефон за подкрепа е 0700 11 404.

След инсулт пациентите могат да загубят и трайно говора си, обясни арттерапевтът и учредител на АИА Евгения Маринчева. Тя разказа, че музиката и рисуването помагат при терапията с такива пациенти. През изкуството човек може да изрази това, което е в него, подчерта Маринчева.

Целта на АИА е всеки пострадал от инсулт и афазия да живее достойно. От асоциацията работят за намаляване на случаите в България.