Детското отделение по диабет към СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (Педиатрията) остава без нужните му медицински сестри. Ниското заплащане е причина за напускането им, съобщи в социалните мрежи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца с диабет.

"От 14 ноември, когато отбелязваме Световен ден за борбата с диабета, СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" София, отделението по диабет остава на практика без нужните му медицински сестри. Напускат едновременно три сестри, което е голям проблем. В момента, и не само сега, това отделение е пълно с деца с новоткрит диабет. Бих искала да попитам изпълнителния директор д-р Благомир Здравков, кой ще носи отговорност за тези деца, кой ще си позволи да върне дете в критично състояние поради липса на персонал?", написа Котова.

По думите ѝ сестрите напускат заради "безобразно ниското заплащане" на труда им.

"В качеството си на председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет бих искала да призова всички родители на деца с диабет, и не само тях, на 14 ноември да дойдат в 11:00ч. пред Педиатрията в София и да поискаме от д-р Здравков обяснение и адекватно решение на проблема с напускането на медицинския персонал (мед. сестри, лаборанти и т.н)", призова Елисавета Котова. Това предаде медията OFFNews.