През последните години много от историите за възкръсване и безсмъртие са свързани с идеята за криоконсервацията: замразяване на тялото и съживяването му в бъдеще, когато технологията е развила нови възможности.

Въз основа на предпоставката, че един ден науката ще намери решения за биологични увреждания, които са непоправими по днешните стандарти - целта на криоконсервацията е да запази телата в стабилно, консервирано състояние, докато пристигне необходимата медицинска технология. Но криоконсервация не е гаранция. Денис Ковалски, президент на Института по крионика, я описва като "пътуване с линейка до бъдеща болница, която може да съществува, а може и да не съществува". Но той гледа на тази област като на своеобразен залог на Паскал - ние определено ще умрем, така че, ако има дори външен шанс за удължаване на живота чрез криоконсервация, няма какво да губим, съобщава списанието Discover.

Как работи?

Когато някой, който иска да криоконсервира останките си, бъде обявен за мъртъв, медицински екип охлажда тялото с ледена вода. Те поддържат кислород в тъканите на тялото с помощта на изкуствено дишане и кислородни маски. Леденостуденото тяло се поставя в херметически затворен контейнер и се транспортира до центъра за криоконсервация. 

Там екипът поставя тялото на машина, подобна на сърдечно-белодробен байпас, която циркулира кръвта и поддържа кислорода. Те вкарват разтвор за витрификация, който действа като антифриз, за да не позволи на тъканите на тялото да се превърнат в ледени кристали, с надеждата да се сведат до минимум структурните увреждания. След това бавно охлаждат тялото до -195,5 градуса в камера за изпарения на течен азот. След като тялото е достатъчно студено, то се прехвърля в подобен на термос резервоар с течен азот, където ще остане за в бъдеще. Таксите на пациентите (около 28 000 долара на човек) поддържат фонда на института, за да може организацията да функционира вечно.

Телата ще чакат в тези резервоари, докато медицинските технологии (надяваме се) успеят да ги съживят. Ковалски казва, че има три предизвикателства, които тази бъдеща технология трябва да преодолее:

  • Да поправи щетите, нанесени от замразяването.
  • Да излекува каквото и да е заболяване, което първоначално е убило пациента
  • Да обърне процеса на стареене, така че субектът да има младо, здраво тяло, на което да се наслади при второто си преместване. 

Никой обаче не знае как може да изглежда тази технология. 

 Какво може да се обърка?

"Понастоящем няма абсолютно никакъв начин за замразяване на цял човек до такава температура, без да се унищожи напълно тъканта", казва Шанън Тесие, криобиолог от Харвардския университет и Масачузетската болница. "Преди няколко години направихме експеримент в лабораторията. Опитахме се да витрифицираме свинско сърце, цяло свинско сърце. И, разбира се, в момента не съществува технология за достатъчно бързо затопляне на сърцето и буквално цялото сърце се разпука наполовина."

Способността на тъканите ни да издържат физически на замразяване и размразяване е само началото, казва Джон Бауст, криобиолог в университета в Бингхамтън. Когато тъканите ни се охлаждат, частта, която замръзва, е предимно чиста вода - клетките, солите и органичните материали, съставляващи нашите течности, са изключени. Останалите клетки са подложени на силен молекулярен стрес. "Настъпват генетични промени", обяснява Бауст, "които казват на клетката: "Умри". Тези инструкции за клетъчна смърт започват много преди достигането на температурата на замръзване."

"За тези от нас, които работят в областта на замразяването на биологични материали - клетки на бозайници, тъкани, опитвали сме с органи и т.н. - има просто непреодолими проблеми", казва Бауст.

Крионицистите като Ковалски са добре запознати с тези критики. Той твърди, че макар тези проблеми да са непреодолими за нас днес, те могат да бъдат решени в бъдеще.

"Няма какво да губим"

Отвъд аргументите за това какво е възможно или може да бъде възможно в бъдеще остава друг въпрос: Дори и да можехте да бъдете съживени, щяхте ли изобщо да искате това? В края на краищата, бихте се оказали в чужд свят, отделени от всичко, заради което животът ви си е струвал.

"Нямаш какво да губиш, а всичко можеш да спечелиш. Освен малко пари за застраховка живот. И за мен си заслужава. Дава ми спокойствие", казва Ковалски, който се е записал за криоконсервация, заедно със съпругата си и синовете си. "Дори и да не се получи, ние продължаваме да развиваме науката, да откриваме какво не работи. А ако се получи, о, Боже мой, току-що се натъкнахме на лекарство срещу смъртта, поне временно."