От здравето и правилното функциониране на сърцето зависи качеството ни на живот, в това число и нашата физическа активност. Ежедневно обаче сърдечно-съдовата ни система е изложена на рискове. Да не забравяме и факта, че именно сърдечно-съдовите са сред най-честите усложнения след прекаран коронавирус. Затова е важно да се грижим за сърцето непрекъснато, като си набавяме необходимите за правилното му функциониране микроелементи. А може би най-важният сред тях е магнезият!

За връзката между магнезия и сърдечно-съдовата система и как да си набавяме оптимални дози магнезий, потърсихме мнението на д-р Тодор Банов - специалист по кардиология, болница "Тракия" и "Кардио Арт – МЦ“ гр. Стара Загора

- Д-р Банов, каква е връзката на магнезия със сърдечно-съдовата система?

- Магнезият е един от основните йони, които участват в ритъмно - проводната система на сърцето. Затова минералът повлиява всякакви нарушения в сърдечния ритъм, които могат да предизвикат сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето,  отпадналост.

Магнезият повлиява и пациентите със сърдечна недостатъчност. Често при тях се наблюдава повишено отделяне на магнезий с урината, а приема на лекарства допълнително могат да влошат нещата и да доведе до дефицит на така важния минерал. Приемът на магнезий може да намали риска от потенциални усложнения, свързани със сърдечната недостатъчност

- Как да си набавим необходимото количество магнезий и да се предпазим от сърдечно-съдов инцидент?

- В моята практика аз се доверявам на Магнезий 1000 от Абофарма. Продуктът съдържа 500 мг чист магнезий в специално разработена ДЕПО таблетка с две фази на действие и добавен витамин В6.

Първата фаза се дължи на магнезиевия цитрат, който лесно и бързо се абсорбира в храносмилателния тракт. Така се активират енергийните процеси. Един от тях е производството на АДФ (аденозинтрифосфат) – основен източник на енергия за клетките.

Втората фаза се дължи на магнезиевият оксид. Той има бавно освобождаване от таблетката, което му позволява да се отделя поетапно в малки дози. Така тялото получава необходимото количество магнезий през целия ден.

Редовният прием на Магнезий 1000  подпомага нормалната функция на сърдечния мускул, нервите и мускулите.

Купи онлайн Магнезий 1000 с -15% - ТУК!

Защо магнезият е толкова важен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система?

Магнезият е един от най-важните минерали, чиято функция е да предпазва от увреждания на мускулната тъкан на сърцето. Той има ключова роля за ритмичното и правилно съкращаване и отпускане на сърдечния мускул. Магнезият е свързан с над 300 ензимни реакции в организма, сред които са регулирането на кръвното налягане, гликемичният контрол при наличие на диабет, както и много други. Той също така участва в производството на енергия, създаването на ДНК и играе важна роля в мускулната контракция.

Както вече споменахме, магнезият е от изключително значение за правилното протичане на множество процеси в организма. Тяхното нарушаване може да стои в основата на редица сърдечно-съдови заболявания, сред които са атеросклероза, коронарна болест на сърцето, сърдечни аритмии и т.н.

 Специалистите предупреждават, че тежкият недостиг на магнезий може да провокира ускорено стареене на сърдечния мускул. Освен това дефицитът на магнезий в организма води до прекомерно насищане с калций. Това от своя страна може да доведе до т.нар. хиперконтракция на сърдечния мускул, или по-просто казано – състояние, което може да доведе до сърдечен удар.

Материал, публикуван в Health Guide на 21 юли 2020 г., базиран на научни проучвания от д-р Chimene Richa към Университета в Мериленд, разкрива някои от ползите за сърцето от приема на магнезий, както и механизмите му на действие:

Нормалните нива на магнезий могат да бъдат от полза за сърцето и сърдечно-съдовата система по няколко начина:

Поддържа ритъма на сърцето
Мускулните клетки в сърцето и кръвоносните съдове имат йонни транспортни канали, които придвижват йони като натрий, калий и калций, както вътре, така и извън клетките, причинявайки мускулни контракции. Магнезият е необходим, за да работи тази йонна помпа и помага на сърцето да изпомпва с редовен ритъм. Магнезиевият дефицит може да доведе до аритмии, които понякога могат да бъдат фатални.
Стабилизирайки миокардната клетка, магнезия индиректно редуцира риска от появата на аритмии.

Спомага за регулиране на кръвно налягане
Дефицитът на магнезий води до натрупване на калций, което от своя страна причинява спазми на сърцето и кръвоносните съдове и може да доведе до повишено кръвно налягане. Наличието на магнезий намалява количеството калций в клетките и позволява на сърцето и кръвоносните съдове да се отпуснат, като по този начин потенциално намалява кръвното налягане.

Друго обстойно научно изследване за действието на магнезия и сърдечно-съдови заболявания, публикувано  на 1 февруари 2018 в National Сenter for Biotechnology information показва, че по-високият прием на магнезий може да окаже благоприятен ефект върху рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания чрез подобряване на метаболизма на глюкозата и инсулина, засилване на ендотелиум - зависимата вазодилатация, подобряване на липидния профил и чрез действието му като антихипертензивен и противовъзпалителен агент.

Хипертонията е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, а приемът на магнезий може да действа като лек антихипертензивен агент.

Магнезият и рискът от сърдечно-съдови заболявания

Магнезият може да повлияе за намаляване риска от сърдечни заболявания, посочва изследване на National center for Biotechnology information. Дефицитът на магнезий увеличава риска от възпаление и увреждане на стените на кръвоносните съдове, заедно с отлаганията на холестерол в коронарните кръвоносни съдове. Всички тези промени увеличават риска от сърдечен удар или инсулт.

Резултатите от други две независими проучвания в САЩ и Япония показват голямо намаление на риска и честотата на сърдечната недостатъчност при прием на магнезий.

В проучване на Kuopio Ischemic Heart Disease Study също се съобщава за намален риск от инцидентна сърдечна недостатъчност с увеличаване на количеството приет магнезий.

Магнезий при пост-ковид синром

Сред най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са лесната уморяемост и отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“). Магнезият повлиява тези състояния , тъй като една от основните му функции е да контролира предаването на нервните импулси и процесите на възбуда и задържане в главния мозък. Той играе важна роля при безсъние, нарушаване на енергийния баланс, поява на депресивни състояния и тревожност, а също допринася за намаляване чувството на отпадналост и умора, за нормалното производство на енергия. Магнезият участва активно в производството на АТФ (аденозинтрифосфат), който е свързан с продукцията на енергия в живите клетки,  а всички ензими, които участват в образуването или използването на АТФ се нуждаят от магнезий, за да функционират.

*Отстъпката важи до 31.10.2022

Купи онлайн Магнезий 1000 с -15% - ТУК!