Това призоваха организаторите на информационна кампания за женското здраве "АстраЗенека България" и фондация "Една от 8" в екип със съмишленици. Инициативата е активно подкрепена от общопрактикуващите лекари

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените в световен мащаб с тенденция за увеличаване на новите случаи с 40% към 2040 г. В България всяка година се диагностицират над 4000 жени.

Ракът на яйчниците е 7-ото най-разпространено онкологично заболяване сред жените в световен мащаб и е на 6-о място сред онкологичните заболявания в България с около 800 нови случая на година.

Хубавото в лошото е, че установен навреме, ракът на гърдата е лечим. Същото може да се каже и за рака на яйчниците. Ако се стига до преглед по повод на оплаквания обаче, може би е пропуснат ранният стадий. В началото обикновено липсва болка и единственият начин да се „хване“ заболяването са профилактичните прегледи.

„Ползвайте възможностите, които здравната система осигурява за ехо- и мамографии. Правете редовно и самопрофилактика. Когато това се превърне в рутинна практика, шансовете своевременно да се предотвратят по-сериозни усложнения се увеличават."Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров при обявяването на информационна кампания за борба с рак на гърдата и рак на яйчниците, организирана от "АстраЗенека България" и фондация "Една от 8". Сдружението на личните лекари е партньор в инициативата, подкрепена и от магазини "Maния" и дизайнерът Вяра Ценева.

Какво право на прегеледи за женско здраве включва пакетът на годишния профилактичен преглед за здравоосигурени българки?

За жените под 30 г. - веднъж годишно мануално изследване на гърдите. Във възрастта от 30 до 50 г. - ехографско изследване на гърдите веднъж на 2 г. За жени между 30 и 40 г. - ежегодно преглед от акушер-гинеколог с гинекологичен статус с вземане на материал за цитонамазка, а след 2 негативни изследвания - цитонамазка веднъж на 3 г. Мамография веднъж на 2 г. се полага на жени от 50 до 69 г.

Чрез информационната кампания за женско здраве по интерактивен начин организаторите питат: "Обичаш ли себе си?". Целта е да провокират и насочат по въздействащ начин към важността от редовни прегледи при общопрактикуващ лекар, гинеколог и мамолог.

Допълнителна информация за профилактиката, симптомите и лечението на рака на гърдата и рака на яйчниците предлага интернет порталът www.azcare.bg и You Tube канала на "Една от 8".