"Имаме букет от вируси, причиняващи остри респираторни заболявания и повишаване на заболеваемостта от тях. Все още грип няма, но има парагрипни вируси". Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя препоръча да се правят изследвания, за да се знае какъв е вирусът и ако е Covid-19, да бъдат предпазени хората от обкръжението на заболелия.

"Грипът няма да ни подмине и заради разхлабените мерки, които бяха въведени за предпазване от COVID. Маските доказаха своите предимства и ни предпазваха не само от COVID, но и от грип и всички остри респираторни заболявания, причинени от вируси".

Октомври и ноември е най-доброто време за имунизиране срещу грип, за да се изгради стабилен имунитет до края на грипната вълна през март-април, посочи проф. Христова.

Проф. Ива Христова заяви, че очаква нова COVID вълна, защото вирусът не е спрял да мутира, което в комбинация със захлаждането, събирането на повече хора на едно място и по-слабото проветряване - ще доведе до повишаване на случаите и на грип, и на COVID-19.

Няма противопоказание за поставяне едновременно на двете ваксини - за грип и COVID-19, обясни тя.