Здравният министър д-р Асен Меджидиев обяви, че сменя директора на "Александровска" д-р Атанас Атанасов. Новият директор е проф. Атанас Йонков. Той работи в Първа хирургия в Александровска болница.

"Това е основната база, където се обучават студенти, а заведението е пред фалит. Може ли да си представите Александровска болница да фалира?", заяви Меджидиев.

Той обясни, че през тази година има огромен отлив на кадри, на водещи специалисти в болницата. Това допълнително задълбочило кризата, защото пациентът следва лекаря. "Там отговорността е прекалено голяма, за да се заиграваме", заключи Меджидиев. 

Новината дойде дни след като одит на МЗ установи натрупани нови 23 млн. лева просрочия на ръководството на болницата. Оттам твърдят, че е станала грешка, като по-рано днес директорът Атанас Атанасов за втори път отрече новината за натрупани огромни задължения.

"Аз не мога да бъда доволен от това управление" - така д-р Меджидиев още рано сутринта даде знак за предстоящото отстраняване на директора Атанасов.

"Аз съм изключително притеснен за Александровска болница. Ангажирани сме за възстановяването на нормалното й финансово функциониране. След направения вътрешен одит се установи, че състоянието съвсем не е прекрасно. При новото ръководство има натрупани нови задължения в размер на 23 млн. лв. Това е много сериозна цифра", обяви здравният министър тази сутрин пред Би Ти Ви.

А на въпрос дали ще иска оставката на ръководството на болницата той обясни, че "в момента екипът разсъждава". И добави, че въпросът не е да се смени един човек, а как да се помогне на най-старата и най-голяма болница в столицата.

Предишното правителство взе решение за отпускането на 35 млн. лв. А служебното правителство ще трябва да ги отпусне, напомни д-р Меджидиев.