На 9 октомври регионалният координатор по донорство за Северен централен регион – д-р Сибила Маринова, участва в София маратон 2022 г., за да подкрепи каузата за донорството на органи и трансплантациите. Шефката на търновската реанимация, която е сред достойните българи на "24 часа" заради личната си кауза да популяризира донорството, написа във фейсбук, че е била с травма, но това не я е спряло да се включи в преминаването на символичната дистанция. 

"Вчера при нелепо спъване си счупих пръста на крака. Не е болка за умиране, ще ми мине. Има една болка обаче, от която хората умират. Това е да чакаш трансплантация на орган", написа д-р Маринова.

Над 30 човека, сред които бяха трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата се включиха в мини маратона и казаха „Да! За живот!“. Съпричастните с каузата заедно пробягаха символично разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км. Д-р Сибила Маринова и останалите участници подкрепиха и дадоха надежда на чакащи за трансплантация, че имат втори шанс за пълноценен живот. Д-р Сибила Маринова по време на маратона

Д-р Сибила Маринова по време на маратона

‘‘Донорството е шанс да дарим живот и да победим смъртта. Това е последното добро, което човек може да направи на този свят.‘‘, коментира д-р Сибила Маринова. Тя сподели, че донорството за нея е кауза, в която дълбоко вярва. ‘‘Трансплантациите са единственият шанс за живот на пациентите в краен стадий на органна недостатъчност. Трансплантацията е надежда и за близките на донора, че част от него ще остане жива и така той ще победи смъртта‘‘, каза началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново.

Кампанията ще продължи и на 11 октомври (вторник), когато от 11.00 часа в Розовата градина на София, в южната част на парковото пространство на НДК като символ на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени 11 рози – равни на броя на донорските ситуации от началото на 2022 г. до днес.

Към 5 октомври за трансплантация чакат 901 жители на България. През 2022 г. в страната са направени успешно 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори живот са получили 18 човека, които са имали нужда от присаждане на орган. От януари до 5 октомври е направена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупни донори.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са направени 36 хиляди органни трансплантации, броят е равен на този през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.