Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в региони на бедност и конфликти. Огнища на болестта са регистрирани в 26 държави, а смъртните случаи бележат рязък скок, предаде Ройтерс, като се позова на Световната здравна организация (СЗО), съобщи БТА.

Обичайно по-малко от 20 страни годишно докладват за огнища на холера, която се разпространява чрез поглъщане на заразена храна или вода и може да причини тежка диария.

"След години на спад наблюдаваме тревожно нарастване на броя на огнищата по света през 2022 г.", заяви на брифинг в Женева днес Филип Барбоза, ръководител на екипа за борба с холерата към СЗО.

Средният процент на смъртност през годината досега почти се е утроил в сравнение с петгодишните средни нива и в момента е около 3% в Африка, добави Барбоза.

Въпреки че при повечето заразени болестта минава с леки или без симптоми, холерата може да убие човек за часове, ако не се лекува.

Огнище на холера в Сирия вече отне живота на 33-ма души и представлява опасност за фронтовата линия на продължаващата вече 11 години война. Освен това болестта засилва и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Африка и част от Азия, включително Пакистан, са някои от районите с голям брой случаи.

Барбоза заяви, че само няколко милиона дози ваксини са налични до края на годината, като посочи сред причините недостатъчния брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличности от ваксини срещу холера за спешни случаи.

"Пределно ясно е, че не разполагаме с достатъчно ваксини, за да отговорим на рязката поява на огнища и още по-малко, за да сме в състояние да осъществим превантивни ваксинационни кампании, които биха довели до намаляване на риска за голям брой страни", добави още ръководителят на екипа за борба с холерата към СЗО.

По думите му, не съществува обща калкулация за броя на случаите на холера по света заради разликите в механизмите за наблюдение между отделните държави.