Гръмотевичните бури не бива да бъдат подценявани и игнорирани. Където има гръмотевици, има и мълнии. Удар от мълния може да остави човек инвалид за цял живот и дори да го убие. Човек може да бъде ударен под душа, ваната или дори докато мие чинии, предупреждава Националната метеорологична служба, цитирана от Си Ен Ен. 

Мълнията може да премине през водопровода. Затова е най-добре да избягвате всякакъв досег с вода по време на гръмотевична буря. "Не вземайте душ, не мийте чинии и не мийте ръцете си", съветват експерти. 

„Рискът от преминаване на мълния през водопровода може да е по-малък, ако тръбите са  пластмасови, отколкото метални. Най-добре е обаче да избягвате всякакъв контакт с водопроводни инсталации и течаща вода“, добавят от Националната метеорологична служба.

Други съвети от службата са да се избягват балконите, прозорците и външните врати по време на буря. Също така да не се използват устройства, които са свързани към електрическата мрежа. Мобилните телефони са безопасни, освен ако не се зареждат.