Нов модел на заплащане  обеща на медиците здравният министър д-р Асен Меджидиев. По-малко, но високо технологични болници, препоръчаха те за успешна реформа

До края на мандата на служебното правителство да има изработен нов модел на заплащане труда лекари и медицински сестри. Целта е моделът да може да бъде приет бързо от новото Народно събрание.

Този ангажимент пое служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на церемонията по награждаването на медиците от 12-ото издание на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Над 300 от включените в лигата 700 лекари, заслужили доверието на пациентите си, присъстваха на церемонията. Както всяка година

в “Лекарите, на които вярваме” се включват единствено медици, номинирани от своите пациенти

заради качеството на работата им. Книгата се подготвя от “24 часа” в партньорство с “Тева Фармасютикълс”, “Ели Лили ”, AstraZeneca, MSD, “Мерк Шарп и Доум България”, “Филип Морис България”, “Боарон”, “Натурпродукт”, “Юникомс Швейцария” и Регионална фармацевтична колегия София-столична.

Специални гости бяха здравният министър, както и ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и председателят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Бившият шеф на "Пирогов" проф Асен Балтов (вдясно) с проф. Костадин Попов и проф. Николай Габровски
Бившият шеф на "Пирогов" проф Асен Балтов (вдясно) с проф. Костадин Попов и проф. Николай Габровски
Управителят на здравната каса проф. Петко Салчев
Управителят на здравната каса проф. Петко Салчев
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с пулмолога д-р София Ангелова
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с пулмолога д-р София Ангелова

“Вие сте богатството на тази държава”,

обърна се към лекарите д-р Меджидиев. “Не е богатство нито газта, нито електроенергията, нито някакви други природни богатства. Без нас, лекарите, тази държава просто няма да изглежда по същия начин”, заяви министърът.

Да се бори за издигането на лекарското съсловие в елита на обществото - такъв ангажимент пое Меджидиев пред медиците. Здравният министър им обеща и нов модел на заплащане. Остойностяването на лекарския и сестринския труд за него е най-голямото революционно нещо, което може да се направи в здравната реформа в момента.

По думите му въвеждането на наредба и остойностяването на труда променят заплащането на всички нива на здравеопазването.

Да се промени начинът на формирането на заплатите, поискаха и самите лекари в допитване на “24 часа”. То включваше

10 теми за създаване на устойчив модел на здравеопазване,

като отговори дадоха както членовете на лигата “Лекарите, на които вярваме”, така и бивши министри на здравеопазването, ректорите на медицинските университети у нас и директорите на големите болници.

От 521 медици, които се включиха в допитването, 95% смятат, че базовите заплати трябва да се коригират с придобиването на нова квалификация. Голяма част от медиците искат към заплатата да получават допълнително материално стимулиране за принос. Същевременно те не желаят заплатата им да се обвързва с броя преминали пациенти и цената на клиничните пътеки.

Увеличение за последните три месеца на тази година ще получат медиците от Центъра за спешна медицинска помощ, стана ясно от думите на министъра.

“Този мандат, който аз изпълнявам, е с ограничени възможности и от законодателна гледна точка, затова не мога да направя кой знае колко, но поне се старая да променя някои неща”, каза министърът. Той даде пример с електронното здравеопазване, в което трябва да се оправят много неща.

“Електронното здравеопазване е прекрасно, но за съжаление, беше правено от хора, които за мен са доста далеч от клиничната практика и от работата на място като лекари”, обясни министърът. Той припомни темата за електронната рецепта, за която преди време даде възможност лекарите да продължат да изписват и на хартия. Според него изписването на лекарства само в електронен вариант е затруднение не само за лекарите, а преди всичко за пациентите. “Същевременно всяка една хартиена рецепта, постъпвайки в аптеката, става електронна, когато фармацевтът я въведе”, обясни д-р Меджидиев.

Министърът призова да не се вкарват лобистки възможности - фармацевтите да бъдат разтоварвани, а лекарите да са хората, които да ги обслужват.

Да има по-малко болници, но да са високотехнологични, препоръчаха още “Лекарите, на които вярваме”. 95% от запитаните са на това мнение. Издателят на “24 часа” Венелина Гочева със здравния министър д-р Асен Меджидиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева със здравния министър д-р Асен Меджидиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев

Сред идеите са да се коригира Националната здравна карта, а в областните и големите градове да има държавни болници, а в малките градове - медицински центрове вместо болници. Освен това те трябва

да се финансират с диагностично свързани групи, а не по клинични пътеки,

смятат медиците от лигата. Половината от тях мислят, че е редно да се заплаща за преминал пациент, а другата половина - водещ критерий да е качеството на лечението. Новият здравен екип на “24 часа”: Любомира Николаева, Константина Костова, Весела Бачева, Александра НИколаева, Ярослава Прохазкова и Мая Божинова (от ляво на дясно)

Новият здравен екип на “24 часа”: Любомира Николаева, Константина Костова, Весела Бачева, Александра НИколаева, Ярослава Прохазкова и Мая Божинова (от ляво на дясно)

Анкетираните лекари предложиха и правила за работата на личните лекари. Сред тях са дигитализация на системата, да няма ограничения за направленията, по-малко документация, повече финансиране за профилактика и скрининг, както и санкции, ако не се проведе профилактика.

Личните лекари да се назначават в болниците, за да може да се грижат за пациентите 24 часа, желаят още медиците.

Лекарите, които заслужиха и оправдаха доверието на пациентите, настояват да се осигурят въздушна спешна помощ и модерни реанимобили. За тях адекватното заплащане е сред основните неща, които са необходими за системата за спешна помощ. Също така важно за спешната помощ е всяка болница да има изградена транспортна система, както и информационна система, която да показва свободните места в лечебните заведения.

60% от анкетираните пък смятат, че трябва да остане сегашната месечна здравна вноска,

защото повишаването ѝ ще предизвика сътресения, затруднение да се събира и изтичане на огромни средства към здравни структури при ниско качество на услугите.

Ясни правила, при които се изписват иновативни скъпи лекарства или евтини генерични, предлагат медиците. За тях включването на нови медикаменти трябва да е само след анализ за цената и ползата на лекарството.

 

Специални награди за лекари герои Те са мост към отличията “Достойните българи”

“Имаме предостатъчно добри лекари, просто не ги уважаваме достатъчно.” С тези думи здравният министър д-р Асен Меджидиев похвали медиците на 12-ото издание на наградите “Лекарите, на които вярваме”. Минути по-късно той награди медици герои, които приемат работата си като кауза, а не като задължение. Това са д-р Антон Елкин, д-р Явор Пукалски и екипът от УМБАЛ “Проф. Александър Чирков” - медици, които бяха първи при спасяването на живот в извънредни условия. Тези лекари станаха мост към друга уникална кауза на “24 часа” - “Достойните българи”, чието 20-о издание предстои.

Съдовият хирург от болница “Тракия” д-р Антон Елкин, бе един от първите спрели и оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни от обърналия се на магистрала “Тракия” край Стара Загора сръбски автобус. Награденият д-р Антон Елкин се включи с видео обръщение по време на церемонията.

Награденият д-р Антон Елкин се включи с видео обръщение по време на церемонията.

Детският ортопед-травматолог от “Пирогов” д-р Явор Пукалски оперира най-тежко пострадалото дете от тази катастрофа. Детето е спасено след политравма, беше с фрактури на таза, на бедрото, с разкъсвания и контузионен бял дроб. Д-р Асен Меджидиев връчва специалния сертификат на ортопеда д-р Явор Пукалски

Д-р Асен Меджидиев връчва специалния сертификат на ортопеда д-р Явор Пукалски

“Нямаше да стане без екипното участие на всички колеги от цялата болница. Нашите усилия бяха кулминацията на целия алгоритъм, който следвахме”, обясни д-р Пукалски пред колегите си на церемонията.

Специални сертификати получиха и кардиологът д-р Анна Попова, анестезиологът Цветелина Неделчева и клиничният психолог Славомир Славов. Те се притекоха на помощ на пострадалите семейства в потопения от порой район на Карлово. В първите дни на бедствието екипът е помогнал на 30 души да преодолеят травмите и шока от сполетялото ги нещастие. Хората търсели лекарите за травми, фрактури, кръвоизливи, хипертонични кризи и ритъмни нарушения.

“Надявам се все така да си помагаме взаимно и да вярваме на нашите лекари”, каза Цветелина Неделчева. Здравният министър Асен Меджидиев награждава анестезиолога Цветелина Неделчева като достоен българин

Здравният министър Асен Меджидиев награждава анестезиолога Цветелина Неделчева като достоен българин