Държавната администрация на лекарствени продукти на Китай разреши клиничните тестове на ново, разработено в страната перорално лекарство за COVID-19, съобщи Радио Китай.

Медикаментът GST-HG171 е дело на компанията „Косунтер“ (Fujian Cosunter Pharmaceutical Co., Ltd.) и е предназначен за лечението на леки до умерени симптоми на COVID-19 при възрастни. В изявление на фирмата се посочва, че GST-HG171 е демонстрирало отлична антивирусна ефикасност и безопасност в предклиничните проучвания при животни, и може да се използва за лечение както на оригиналния вариант, така също на вариантите „Бета“, „Делта“ „Омикрон“ BA.4 и BA.5.

Освен GST-HG171 на „Косунтер“, повече от 10 местни перорални лекарства за лечение на COVID-19 са в процес на изследвания и разработка. Наскоро Държавната администрация на лекарствени продукти даде условно одобрение на Azvudine, първото произведено в Китай перорално антивирусно лекарство за лечение на COVID-19, след като през февруари направи това за Paxlovid на „Пфайзър“.