“Лекари - достойни българи” - тази титла ще получат медиците, които показаха, че да помагаш е кауза, а не работно задължение. Ще им бъде връчена днес на церемонията на 12-ото издание на лигата “Лекарите, на които вярваме” в зала 6 на НДК.

Така двете кампании на “24 часа”, които от години имат огромен отзвук в цялата страна и в центъра на които са хората с мисия да помагат - “Достойните българи” и “Лекарите, на които вярваме”, се пресичат в днешната церемония. Тя е първата след пандемията, а специален гост ще е служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Сертификат “Достоен българин” ще получи д-р Антон Елкин. Съдовият хирург от болница “Тракия” в Стара Загора бе един от първите, оказали помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа на магистрала “Тракия” през август.

Д-р Явор Пукалски от “Пирогов” пък оперира и спаси най-тежко пострадалото дете в същата катастрофа.

Ще бъде отличен и екипът от УМБАЛ “Проф. Александър Чирков”, притекъл се на помощ в потопените карловски села - кардиологът Анна Попова, анестезиологът Цветелина Неделчева и клиничният психолог Славомир Славов.

Още от основаването на “24 часа” преди 31 г. вестникът се отличава с каузите, които открива и подкрепя. А каузата за качествено здравеопазване и правото да го получаваш е една от най-важните - то обаче не може да съществува без лекари, на които хората вярват.

Тази година “24 часа” постави 10 теми за устойчив модел на здравеопазването. В анкета с конкретни въпроси, свързани със здравна реформа в полза на хората, отговориха голяма част от членовете на престижната лига “Лекарите, на които вярваме”, както и министри на здравеопазването след 1989 г., ректори на медицинските университети и директори на големите болници.

По традиция тържествената церемония следва издаването на алманаха “Лекарите, на които вярваме”. Той стана най-ценната семейна книга, защото събира имената на 700 топлекари от всички специалности. Класацията е изключително ценена и от медицинските специалисти. В нея може да попадне всеки лекар, посочен от пациент.

Всяка година алманахът има и научна част, посветена на актуални теми, а настоящата е революциятa в лекарства и лечения след COVID-19 и преди новите зарази.

В книгата има задълбочени ревюта за всичко, навлязло в медицината през тежките пандемични години - дистанционно наблюдение на пациента, изкуствен интелект, дигитални терапии, новости в кардиологията, неврологията, инфекциите и останалите социално значими болести.