В България има около 3300 аптеки, от които 200 са болнични. Като цяло броят им е достатъчен, но са разпределени неравномерно, като има цели общини без аптеки. Това каза магистър-фармацевт Велина Григорова - председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод Световния ден на фармацевта.

По думите на Григорова има общини, в които аптеките не изпълняват целия набор от функции – или не работят със здравната каса, или с наркотични вещества, което е затруднение на достъпа до лекарства и поставя пациентите в неравностойно положение едни спрямо други.

“През последните две особено тежки години, всички видяхме че фармацевтите и аптеките бяха тези, които не затворихa, въпреки трудностите”, каза още Григорова. Според нея това е повишило доверието на пациентите в тях. Григорова посочи, че в някои държави са били дадени допълнителни правомощия на фармацевтите, за да се облекчи системата. „В нас има потенциал, който би могъл да бъде използван, стига държавата и обществото да имат желание за това“, добави тя, съобщава БТА.

Григорова добави, че по последни изследвания в България има доста висока антибиотична резистентност.

Във връзка с цените на лекарствата председателят на БФС каза, че се наблюдава повишение, но не са правени изчисления какво е то. Григорова отбеляза и за тенденция за дерегистриране на лекарства с по-ниски цени, които след това се регистрират на по-високи. „Един от инструментите срещу по-високите цени е прогенеричната замяна“, допълни тя.