• Говорят “Лекарите, на които вярваме”
  • В понеделник на тържествената церемония министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще даде своята рецепта

Какъв устойчив модел на здравеопазване е нужен на България? Каква реформа трябва да бъде започната спешно, за да е полезна и за пациентите, и за лекарите?

Отговорите на тези въпроси ще станат ясни в понеделник на финалната церемония на 12-ото издание на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Тя ще се състои в зала 6 на НДК от 13 часа.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще представи своята рецепта за реформа пред членовете на лигата. За събитието е поканен и служебният министър-председател Гълъб Донев.

Във форума ще участват акад. Лъчезар Трайков - ректор на Медицинския университет в София, д-р Ангел Кунчев - главен санитарен инспектор в България, д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, Петко Салчев - председател на НЗОК, ген. проф. Венцислав Мутафчийски, директорите на останалите големи болници - “Пирогов”, “Св. Анна”, ИСУЛ, “Александровска”.

Още от основаването на “24 часа” преди 31 г. вестникът се отличава с каузите, които откриваме и подкрепяме. А каузата за качествено здравеопазване и правото да го получаваш е една от най-важните - то обаче

не може да

съществува без

лекари, на които

хората вярват

Тази година церемонията ще е първата след началото на пандемията от коронавирус. Последните 2 г. се спазваха стриктно противоепидемичните мерки и за дебати по актуалните проблеми на здравеопазването и пандемията се събираше само допустимият брой участници.

В понеделник церемонията ще е тържествена.

Както всяка година, тя е свързана с алманаха “Лекарите, на които вярваме”. Той стана най-ценната семейна книга, защото събира имената на 700 от най-добрите специалисти в България от всички специалности.

Класацията е изключително ценена и от медицинските специалисти, и от пациентите. Във нея може да попадне всеки лекар, който е посочен от пациент.

Всяка година алманахът, който издаваме, има и научна част, посветена на актуални теми. Тази година

темата е

революцията

в лекарства

и лечения след

COVID-19 и преди

новите зарази

В книгата има задълбочени ревюта за всичко, което е навлязло в медицината през тежките пандемични години - дистанционно наблюдение на пациента, изкуствен интелект, дигитални терапии, новости в лечението на социалнозначимите болести - кардиология, неврология, инфекции и т.н.

За финалната церемония “24 часа” постави 10 теми за устойчив модел на здравеопазването. В анкета с конкретни въпроси отговориха голяма част от членовете на лигата “Лекарите, на които вярваме”, както и министри на здравеопазването след 1989 г., ректори на медицинските университети в България и директори на големите болници.

Отговорите на 510 участници са обобщени и ще бъдат представени на срещата.

Обединени сме в едно - промени трябваше в тежките дни на война и кризи.

Тази година специален сертификат като лекар герой ще получи д-р Антон Елкин.

Съдовият хирург от болница “Тракия” в Стара Загора бе един от първите, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа на магистрала “Тракия” край Стара Загора през август.

Ще бъде отличен и екип от УМБАЛ “Проф. Александър Чирков”. Кардиологът д-р Анна Попова, анестезиологът Цветелина Неделчева и клиничният психолог Славомир Славов се притекоха на помощ на пострадалите семейства в потопения от порой район на Карлово.

n Церемонията може да бъде гледана онлайн в понеделник от 13 ч на сайта и на страницата на “24 часа” във фейсбук.