Белият трън, или Silybum marianum, е растение, което от векове се използва с лечебни цели. Главната причина за това е полезното му активно вещество силимарин. Белият трън носи антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Антиоксидантите са вещества, които улавят свободните радикали – високореактивни молекули, съдържащи свободен електрон. Последните могат да увредят много клетки и тъкани, а са в голямо количество в черния дроб, тъй като той преработва и детоксикира вредните вещества. Съответно, екстрактът от бял трън е от голяма полза за черния дроб с това си антиоксидантно действие. Противовъзпалителният му ефект се явява като намаляване на възпаленията, включително хроничното такова, в тялото.

Бял трън ползи

Белият трън и неговите екстракти могат да въздействат добре върху черния дроб и жлъчката. Със своя противовъзпалителен ефект, белият трън намалява хроничното възпаление на черния дроб при редица състояния. Освен това способства да се забавят вече възникнали патологични процеси в черния дроб, включително и такива, при които тъканта на органа се замества от съединителна тъкан.

Както споменахме, белият трън има антиоксидантно действие. Съответно, той улавя и неутрализира свободните радикали. С този си ефект действа благоприятно за черния дроб, който е детоксикантът на тялото ни и обезврежда редица вредни вещества. Екстрактът от бял трън може да защити клетките на нашия черен дроб от оксидативния стрес, който възниква при повишаване нивата на свободните радикали. Следователно, с това способства да се неутрализира възможността за увреждане от него.

Белият трън подпомага повишаването на секрецията на глутатион. Последният пък е още един оксидант, който е от основно значение за обезвреждане на свободните радикали в черния дроб. По този начин ефектите на двата антиоксиданта се комбинират и водят до по-добър краен резултат.

Не на последно място, екстрактът от бял трън води до повишена продукция на протеини, които взимат участие в изграждането на хепатоцитите (чернодробните клетки). Това е особено ценно, когато черният дроб се регенерира след някакви патологични процеси.

В допълнение, белият трън притежава т.нар. жлъчкогонно действие – стимулира продукцията на жлъчен сок и храносмилателни ензими. Плюс, силимаринът регулира концентрацията на холестерол, билирубин и жлъчни соли. С това си действие способства за намаляване риска в жлъчния ви мехур да се образуват камъни.

Масло от бял трън се прилага при заболявания на черния дроб, включително хепатит и цироза, при мастна дистрофия на черния дроб и възпалителни болести, както и при други заболявания. То понижава т.нар. “лош” холестерол и действа антиоксидативно, включително след химиотерапия и лъчетерапия.

Как се пие масло от бял трън

Маслото от бял трън се пие перорално, т.е. през устата. Обърнете внимание на етикета на шишенцето, което сте закупили, в случай че производителят е указал нещо различно. При перорален прием се вземат по една до три чаени лъжички два пъти дневно, като това трябва да става преди хранене. Ако го взимате с превантивна цел, това количество може да се намали до една чаена лъжичка дневно.

Освен това може да го използвате за добавяне към ястия или салати.

Не приемайте повече от указаната на бутилката доза. При прием на значителни количества рядко се наблюдава предозиране и странични ефекти, но могат да възникнат такива. Някои от тях включват оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, включително газове и диария, гадене и подуване на стомаха. Макар и рядко, може да има случаи на алергия или непоносимост към масло от бял трън.

Препоръчително е бременни жени, хора с ниско кръвно налягане и страдащи от диабет да избягват прием на масло от бял трън. Противопоказан е приемът му и при онкологични заболявания. Жените, които страдат от заболяване на репродуктивната система, също не трябва да приемат масло от бял трън. Най-добре е да се консултирате със специалист, преди да преминете към приема на тази добавка, особено ако страдате от каквито и да било здравословни заболявания.