Изследователи от Корейския католически университет и Сеулския национален университет са разработили нов вид холографски микроскоп, с помощта на който мозъчни структури могат да се визуализират през черепа, без да е необходима хирургическа намеса, пише сп. "Сайънс адвансис".

Светлината се разсейва многократно в сложни структури като живата тъкан, предаде БТА. Това кара фотоните да променят произволно посоката си няколко пъти, докато преминават през тъканта. В резултат на това обикновеното сканиране не позволява да се получи точен образ на структурата на невроните поради изкривяването на електромагнитните вълни.

В своята работа южнокорейските учени са анализирали количествено как си взаимодействат светлината и материята. По-специално, изследователите са разработили метод за преференциален подбор на единични разсеяни вълни, възползвайки се от това, че те имат сходни модели на отражение, дори когато върху тях попада светлина под различни ъгли.

С помощта на сложен алгоритъм и цифрова операция, която анализира изкривяването и интерференцията между различните светлинни вълни, изследователите са разработили микроскоп, който фокусира над 80 пъти повече светлинна енергия върху невроните, отколкото преди. Използването на сондиращ лъч помага да се избегнат странични сигнали.

Според учените разработката ще помогне да се изследват мозъчни структури, без да е необходима хирургическа намеса.

В поредица от експерименти учените са направили снимки на мозъка на мишка. Резултатите от тестовете показват, че въпреки многото смущения и разсейване устройството създава контрастни изображения.