Европейският здравен съюз излезе с препоръки за разширяване обхвата на скрининга за онкологични заболявания

До 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря на критериите за скрининг, трябва да бъде изследвано за рак на гърдата, дебелото черво и маточната шийка. Това предвижда нова препоръка Европейския здравен съюз за ранна диагностика на онкологичните заболявания, която се разглежда в ЕК днес. Тя е част от Европейски план за борба с рака.

Целта на предложените промени е да се увеличи броят на прегледите, като се обхванат повече целеви групи и повече онкозаболявания.

"През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в ЕС са били диагностицирани с рак, а над 1 милион и 300 000 са загубили живота си вследствие на заболяването. Ранната диагностика спасява живота и подобрява качеството на живот. С новите препоръки скринингът на рака ще обхваща видове рак, които взети заедно представляват почти 55% от всички нови случаи, диагностицирани в ЕС всяка година. Тези препоръки ще подпомогнат усилията на ЕС за превенция на онкозаболяванията и компенсиране на пропуските вследствие въздействието на COVID-19 върху диагностиката и грижите за рака", заяви Стела Кириакидис, комисар по здравеопазването и безопасността на храните при представянето на документа.

Финансиране

За реализацията на новата препоръка е предвидена финансова помощ в размер на 38,5 милиона евро по програмата EU4Health и 60 милиона евро по Horizon Europe. Комисията ще предложи допълнително финансиране на скрининговите програми по програмата EU4Health за 2023 г. Подкрепа може да бъде предоставена и от европейските регионални, кохезионни и социални фондове. 

Новото в подхода

Промените имат за цел да ускорят навлизането на скрининга за рак на гърдата, колоректален рак и рак на шийката на матката, за да се постигне целта, определена в Европейския план за борба рака, за изследване на 90% от таргетните групи до 2025 г. Целевият скрининг трябва да бъде разширен с диагностика на рака на простатата, белия дроб и стомаха.

Разширяване на целевите групи

С новата схема се разширява целевата група за скрининг за рак на гърдата и включва жени на възраст между 45 и 74 години (в сравнение с настоящата възрастова група от 50 до 69 години).

Препоръчва се тестването за човешки папиломен вирус (HPV) да се извършва на жени на възраст от 30 до 65 години на всеки 5 години или повече за откриване на рак на шийката на матката, като се вземе предвид статусът на ваксиниране срещу HPV.

Препоръчва се триажно изследване за колоректален рак при хора на възраст 50-74 години чрез фекално имунохимично изследване, за да се определи потенциалното проследяване чрез ендоскопия/колоноскопия.

Скрининг за още три вида онкоболести

- изследване за рак на белия дроб при настоящи тежки и бивши пушачи на възраст 50-75 години;

- изследване за рак на простатата при мъже до 70 години на базата на изследване на простатен специфичен антиген и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) като последващо изследване;

- скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предракови стомашни лезии в райони с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха.

Препоръката обръща особено внимание на равния достъп до скрининг, нуждите на определени социално-икономически групи, хора с увреждания и хора, живеещи в селски или отдалечени райони.

Въвежда се редовен системен мониторинг на програмите за скрининг, включително на несъответствията, чрез Европейската информационна система за рака и Европейския онкологичен регистър на неравенствата.

Стряскащата статистика

През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в ЕС са били диагностицирани с рак. Според оценките един на всеки двама граждани на ЕС ще развие рак през живота си с дълготрайни последици върху качеството на живот и само половината от всички пациенти с рак ще оцелеят.

Препоръката на Съвета от 2003 г. формулира изискванията за скрининг за рак, като насърчава държавите членки да прилагат базирани на населението програми за профилактика с гарантирано качество. След констатациите в в доклада за прилагане на тази препоръка от 2017 г. стана ясно, че препоръката трябва да бъде актуализирана, предвид най-новите научни доказателства.

През февруари 2021 г. Комисията представи Европейския план за победа над рака, със заявка, че този борбата с онкозаболяванията е неин основен приоритет и ключов стълб за силен Европейски здравен съюз. Подобряването на ранното откриване е една от четирите ключови области в този план.