Малко наранявания са толкова катастрофални, колкото травмите на гръбначния стълб. Той е изключително сложен и с ограничени възможности за регенерация. Последиците от нараняване обикновено са дългосрочни и хронични.

Въпреки че не е известен начин за възстановяване на увреждане на гръбначния мозък, учените може да са на прага на някои важни пробиви. Предприемат се нови подходи за обръщане на увреждането на нервите, като някои изследователи се опитват да променят архитектурата на гръбначния мозък, използвайки материали, създадени в лабораторията. Новината съобщи Генералната дирекция за изследвания и иновации на ЕК.

Екипът на проф. Паула Маркес от университета на Авейро в Португалия работи за оформяне на биоматериал в скеле, което може да замени увредената гръбначна тъкан. Това ще създаде работещ мост над наранена област, давайки на мозъка алтернативен път за комуникация с тялото. Екипът съчетава базиран на графен (лист от въглеродни атоми) материал с богат на протеини субстрат, получен от хора, известен като децелуларизирана извънклетъчна матрица.

Надеждата е, че порестото биоскеле ще доведе до радикални нови лечения при увреждане на гръбначния мозък.