44% от българите са купували антибиотици без рецепта, а 55% от тях са чували, че техен  близък е купувал антибиотик без предписание. Данните представи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на пресконференция на тема "едновременно използване на хартиената и електронната рецепта и тиражираните в общественото пространство спекулации".

Данните са от проучване на агенция "Тренд", проведено между 3-10 юни 2022 сред 1003 души.
58% от тях искат да се използват както хартиената, така и електронната рецепта, 21 на сто са на мнение, че трябва да се премине изцяло към електронна рецепта.

Според Маджаров, за да се спре свръх употребата на антибиотици, трябва да се  промени наредбата за отпускане. За да ограничим антибиотичната свръхупотреба, аптеката трябва да не отпусне нито една опаковка, без отворена рецепта, заяви той. По думите му въвеждането само на електронна рецепта, вероятно ще засили продажбата без рецепта. Предложението на БЛС е да се обвърже продажбата със софтуера на системата.

Според д-р Николай Брънзалов – зам.-председател на БЛС сто процента трябва да са електронни жълтите и зелени рецепти.

По думите на проф. Христо Шивачев - зам.-председател на БЛС  в болничната помощ само електронната форма ще ограничи капацитета и ще намали качеството на лечението и услугата. Методите в медицината не са налагани със забрана, а с времето са се утвърдили, заяви той.

От БЛС обясниха, че винаги са работили за дигитализацията на здравеопзването, а електронната рецепта не е основният й елемент.

Според данните на проучването 53% са заменяли лекарства с други в аптеката. На 95% им е обяснено защо са заменили лекарството.
65% от отгошорилите заявяват, че фармацевтът ги е консултирал, а на 30% той само продава лекарството.
83% от отговорилите мислят, че е необходимо да има денонощна аптека. За половината от пациентите е  достатъчно  работното време на аптеката.