Нищо не пречи на фармацевта да вкара хартиената в системата и тя да стане електронна, каза служебният министър на здравеопазването

- Д-р Меджидиев, предлагате от 1 ноември лекарствата да се изписват електронно или на хартия. Как ще повлияе това на лекари, фармацевти и пациенти?

- Допълнително улеснява и лекари, и пациенти. Възможността за електронна рецепта си остава, тя си работи. В Европа единствено в Естония има само електронна рецепта, никъде не е забранена хартиената.

Първо имаме места, където няма достъп до интернет за издаването на електронна рецепта. Има много колеги, които

при домашни посещения се налага да издават рецепта,

но там те не разполагат с компютърно устройство. Следващата седмица предстои да излезе мобилното приложение, което ще улесни лекарите за електронната рецепта.

Това е допълнителна възможност, която да улесни и пациентите, и лекарите, когато нямат възможност да издадат електронна рецепта, все пак пациентът да бъде обгрижен. Ще му бъде предоставена хартиена.

Не пречи, пациентът когато отиде при фармацевта и при продажбата на медикамента, той да го вкарва в системата и рецептата става електронна.

- С мобилното приложение лекарите ще издават е-рецепти, когато пътуват, не са в кабинетите си?

- Точно така, това е затруднение засега. На този етап дигитализацията става все по-пълна, но според мен трябва да има и възможности за пътуващите лекари, за тези в отдалечени места, при домашни посещения.

Не е нужно да имаме ограничение само с електронна рецепта да се издават лекарствата. Промяната не изисква никакъв финансов ресурс.

- Появиха се мнения, че така се прави крачка назад в електронното здравеопазване, как мислите?

- Не се прави никаква крачка назад. Е-рецептата си остава, ние даваме и втората възможност. Така е в цяла Европа, съобразяваме се с европейската практика, все пак сме членове на ЕС.

Никъде европейското законодателство не забранява хартиената рецепта

За абсолютно всички това е улеснение. Информацията от хартиената рецепта пак попада в системата на фармацевта.

Освен това цялото лекарско съсловие беше категорично, че иска да има тази възможност. Ние сме направили проучване сред пациентите, които са на същото мнение. Винаги ще има хора, които търсят в доброто нещо лошо, но се съобразяваме с лекари и пациенти.