Иновативна модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия, подобряваща диагностиката при тумори, ще бъде представена в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, съобщават от пресцентъра на болницата.

Представянето ще се състои на 13 септември от 14,30 ч в аулата на клиниката. На него д-р Йордан Спиридонов, специалист по образна диагностика, ще направи нагледна демонстрация на модифициран метод за вземане на тънкоиглена биопсия при рак на гърдата, на щитовидната жлеза и др.

Модификацията позволява вземане на до 5.5 пъти повече цитологичен материал в сравнение със стандартните техники.

Откритието е иновация в световната медицина и с негова помощ се очаква опасността от фалшиво отрицателни резултати и необходимостта от повторна интервенция значително да намалеят.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. Като първа, най-малко травматична, стъпка в диагностиката на карцинома на млечната и щитовидната жлеза се приема тънкоиглената аспирационна биопсия. Посредством нея се взема клетъчен материал от болестния участък за микроскопско изследване. Основен недостатък на метода е, че много често се налага повторна биопсия поради недостатъчно количество на взетия материал или при съмнение за фалшиво отрицателен резултат, посочват от пресцентъра на ИСУЛ.