• Това лято беше с най много заразени спрямо предишните, казва математикът
  • Имаме 4 пъти повече починали от вируса на глава от населението, отколкото САЩ
  • Притеснителни са неврологичните увреждания в мозъка - може да има скок на случаите на деменция след 20-30 г.
  • Репродуктивното число се задържа на 0,9 - тоест 10 души заразяват 9, и тенденцията е към повишение. След 6 септември може да има нова вълна
  • Ниската смъртност при една епидемия е само краен резултат. Трябва да се прилагат добрите действия по пътя

- Какъв август изпращаме, д-р Томов - както по отношение на месеца, така и в сравнение с миналите две лета, белязани от COVID?

- Това лято беше с най-голямото разпространение на вируса досега и с най-много заразени спрямо предишните. Въпреки че официалният леталитет (смъртност) от тази вълна изглежда по-нисък, ако се вгледаме в забавените с времето данни от НСИ за смъртността по седмици, ще видим, че дублираме тази през лятото на миналата година. Което е логично - омикрон продължава да не е безобиден и макар и по-лек от делта-варианта, той причинява надвишена смъртност.

Но засега се регистрират по-малко смъртни случаи, защото хората не се тестват достатъчно. Вследствие на което не се установяват смъртните случаи навреме.

Съответно, вместо да хващаме и половината от тях, ние хващаме една четвърт. Останалата част влиза в данните на НСИ като завишена смъртност. Броят на хората, които умират, съвпада с този от миналата година, което е проблем. Числата на НСИ показват, че смъртността като динамика отговаря на тази от 2021 г., което е притеснително.

Тогава имахме 147 000 починали - 100-годишен рекорд, и с 40 хиляди повече, отколкото трябва да са. След подобна година трябва да има по-ниска смъртност, защото донякъде се изчерпва резервоарът от хората, които биха могли да починат. А сега се движим по кривата, по която се движихме миналата година. 

- Според проф. Радка Аргирова вече спокойно може да кажем, че управляваме пандемията. Има ли резон това твърдение?

- Абсолютно никакъв. Ние публикувахме статии в престижно списание, в което показахме как делта-вълната от миналата есен беше неуправляема и надскочи многократно болничния капацитет. А всички мерки след делта-вълната са още по-закъснели, ако има такива. В предишната вълна с омикрон имаше нулеви мерки. Сега бяха въведени само маските, които донякъде пречупиха вълната - тя започна в София, Черноморието и курортните градове, и се разпространи вътре в страната.

 Как се управляват успешно епидемии? По-меките начини, като в Япония и Южна Корея, включват хората съзнателно и доброволно да носят маски, включително и на открито, добро имунизационно покритие, добра информационна кампания и добри епидемиологични проучвания, които да показват къде и как се разпространява вирусът.

Добро управление би било, когато започнем да оправяме качеството на въздуха във всички затворени помещения - болници, училища, детски градини. Включително да се въведат данъчни облекчения за фирмите, които го правят.

Ниската смъртност при една епидемия не означава, че се управлява добре. Това са само крайни резултати. Добро управление е да се приложат добрите действия по пътя. Смъртността зависи от патогена, от възрастта и от броя на хората, които са умрели в предишни вълни. Както знаем, България е на първо място в света по надвишена смъртност на 100 000 души за последните 2 г.

Ние имаме 4 пъти повече починали от COVID на глава от населението, отколкото САЩ. Поради което сега нямаме такава смъртност, каквато имат те.

- А следващата COVID вълна кога очаквате да бъде?

- Ако не сме изчерпали потенциала за заразяване на инфектираните през тази вълна, след 6 септември тенденцията ще се обърне.

В момента репродуктивното число се задържа на 0,9 (10 души заразяват 9) с тенденция към повишение. А колко голяма ще е вълната, зависи от това колко хора са податливи на реинфекции. А всяка една реинфекция е проблем, защото този вирус не прилича на останалите и оставя много по-големи щети.

- А има ли данни колко са починалите от повторно заразяване?

- Много е трудно да се направи точна оценка, защото нямаме толкова данни. Но приблизително 3/4 от инфекциите от тази година са повторни заразявания. Тоест много грубо казано може и 3/4 от смъртността тази година да е от реинфекции. Ниската смъртност при омикрон у нас не е защото вариантът е по-лек, а защото е попаднал на население, което е преболедувало няколко големи вълни. Когато имаше подобна вълна в Хонконг, смъртността беше много висока, тъй като населението не беше боледувало преди това. Натрупаният имунитет и смъртните случаи от предишни вълни доведоха до по-ниска смъртност сега.

- А какво ще кажем за реваксинациите? През януари тази година от Европейската агенция по лекарствата предупредиха, че честите бустерни дози могат да повлияят неблагоприятно на имунната система. Все пак идват и по-хладните месеци. Вие какво бихте препоръчали - да се изчака да се появи универсална ваксина за различните варианти или сега да си сложат бустери?

- Бих препоръчал първо да се направи анализ на рисковете и ползите от ваксинацията. Аз съм с 4 дози, като между третата и четвъртата бяха минали повече от 6 месеца. Рисковете от често ваксиниране са значително по-ниски от самия вирус. Нещо, което не е широко известно и което не се обяснява достатъчно публично, е, че в част от хората вирусът предизвиква сериозни проблеми на имунната система и поставя в по-голяма уязвимост за следващи инфекции от този и други вируси. Причината за честите ваксинации е, че главно антителата са тези, които защитават от COVID, тъй като Т-клетките са уязвени от инфекциите.

Мултисистемният инфламаторен симптом при децата е точно заради такива уязвени имунни системи. Когато вирусът удря Т-клетките, той ги потиска и отслабва силата на имунната система да реагира правилно, вследствие на което тя свръхреагира. А Т-клетките са тези, които убиват заразените клетки. COVID потиска Т-клетките по много сходен начин като на вируса ХИВ. И заради което след преболедуване някои хора са уязвими за други инфекции повече, отколкото преди. Рискът от инфаркт след COVID е няколко пъти по-висок през първите две години. Най-много хора след преболедуването на вируса ходят на кардиолог, защото най-често имат проблеми със сърцето. Заради това трябва да се планира и да се мисли за ваксинации.

По принцип недоверието към ваксините в България е от доста време насам - у нас например HPV ваксината (срещу човешки папиломен вирус - б.р.) не е задължителна, но в Германия е силно препоръчителна и успешно налагана. А това е една от най-добрите ваксини. И спестява много случаи на рак на гърлото и матката. И е траеща  доживот. За варицела също не е задължителна. Много ваксини изобщо не са в задължителния списък. Има много голямо антиваксинално движение сред личните лекари и да си го кажем откровено - слабото образование и лесното вземане на изпити са сериозен проблем. При някои групи имахме много случаи на хепатит А, а през 2010 г. имаше епидемия от морбили. При нас тези проблеми са заложени отдавна. COVID затова причини такава голяма експлозия - защото сме уязвими като население, като образование и като убеждения на специалисти.

- В бъдеще големи или малки взривове ни очакват по отношение на COVID?

- Не може да кажем за бъдещето, защото не се знае дали няма да се появи друг вариант. Но може да кажем, че България е уникална страна в световен мащаб по брой починали на глава от населението. Поради което резервоарът с тези варианти за още смъртност не е много голям. Но проблемът е, че ние мислим само за смъртността, а най-сериозните проблеми на COVID са свързани с органните увреждания, които оставя - особено тези, свързани с мозъка и сърцето. Не само аз, но и цялото кардиологично дружество очаква масивен прираст на инфарктите в следващите години. Особено притеснителни са неврологичните увреждания в мозъка, каквито  случаи има и при деца, които могат да доведат до огромен скок на случаите на деменция след 20-30 години. А всяка загуба на коефициента на интелигентност с една точка сваля потенциала за икономически ръст и развитие. В България средният коефициент на интелигентност е нисък - 93-94 точки, защото образованието е слабо и това води до по-лошо здраве на населението - хората вземат погрешни избори за здравето си и прибягват до алкохол, цигари, наркотици, не спортуват. Изключително опасно е да оставяме подобно разпространение в училищата и университетите, защото при деца това означава дълготрайно ограничаване на техните постижения. А това ще се отрази и на икономическия ръст на страната и т.н. Дори вече има изследвания колко милиарди се губят заради COVID. Голяма част от инфлацията - около 30-40%, е вследствие нарушаването на веригите на доставки заради COVID. Голям проблем, който мъжете не разбират, е ефектът върху качеството на спермата. Многократни реинфекции ще се отразят негативно дългосрочно върху раждаемостта в България, а ние имаме нужда от нея.

- Въпреки силния си старт сякаш в последно време маймунската шарка остана на заден план или поне спря да се коментира толкова.

- Това са политически причини. За съжаление откакто директор на CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ - б.р.) стана Рошел Валенски, се случват странни неща, противни на науката. Предишни избухвания в Конго и на други места показаха разпространение в рамките на домакинствата, при близък контакт, и въздушно-капково. Сега се твърди, че всичко опира само до хомосексуални мъже. Истината е, че има асимптомно разпространение, ако съдим по отпадните води - те се изследват в различни градове и така се изследва концентрацията на вируса. Може да се види 1-2 седмици преди да се вдигнат случаите, как се вдига и концентрацията. И се вижда повече разпространение, отколкото се хваща. Защото по правилата на CDC се тестват изключително само гей мъже и въпреки това вече има жени и деца с това нещо.

Когато има асимптомно разпространение и се тества само една група, тогава се изкривява картината. В предишни избухвания в Конго и Централноафриканската република бяха с население, което е имунологично наивно към маймунската шарка - тя е родствена с едрата. А западните държави са изключително ваксинирани против едрата шарка - до 1979 г. цяла Западна Европа и САЩ са ваксинирани. И голяма част от това население е защитено, заради това се предава и по-трудно. Но се бърка с това, че механизмът на разпространение е само чрез близък контакт с кожата на заразения. Има много изследвания върху аерозолите на маймунската шарка, които показват, че са способни да заразяват до 90 часа. Затова трябва да се вземат мерки, да се закупят ваксини и да се прилагат мерки за дистанция, защото всички под 45 г. са податливи на тази болест. Трябва да се вземат превантивни мерки, защото скоро за три неща едновременно ще трябва да се следи - COVID, маймунска шарка и вероятно грип.  

CV

Роден e през 1982 г.

Работил 10 години в софтуерната индустрия

Преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури “Свети Константин-Кирил Философ”

Преподавател в департамент “Информатика” в Нов български университет

Интересите му са в областта на теорията на управлението, теория на вероятностите, приложна статистика, философия на науката, история на математиката

Работи две години в Центъра за анализи и управление на рискове с Иван Костов по проекти, свързани с енергетика и иконометрия

Участва в екип, изследващ ефектите на пандемията от COVID върху общественото здраве

Автор на серия от статии, свързани с политическия консерватизъм и управление на риска

Носител на редица отличия, сред които и първо място на наградите на БАИТ за 2021 г.