Метаданни и сериозни анализи установяват ползи, които учудват дори учените 

За ползите от средиземноморската диета е писано много, но livescience.com са се постарали да открият нейните научно доказани предимства.

Първото е, че помага да се живее по-дълго. 

Мета-анализ, публикуван в The Journal of Nutrition, Health&Aging установява, че възрастните, които се придържат към нея не са застрашени от слабост и запазват своята сила и мобилност дори в напреднала възраст. Слабостта е синдром, който съчетава ефектите от естественото стареене с тези от различни хронични състояния, което се отразява на качеството на живот при възрастните.  

Второто научно доказано предимство е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Най-известната полза от средиземноморската диета е подобряването на сърдечно-съдовото здраве. Това може отчасти да се дължи на ефекта, който има върху ендотела: клетките, покриващи вътрешността на нашите кръвоносни съдове. Според анализ в Journal of Nutrition тя спомага за подобряване на ендотелната функция, което от своя страна предотвратява натрупването на холестеролни плаки в артериите.

Множество изследвания са доказали, че този модел на хранене  предпазва от коронарна болест на сърцето и инсулт. Има и доказателства, че намалява риска от сърдечна недостатъчност.

Предпазва от деменция

Множество изследвания установяват, че тя допринася за по-добрата когнитивна функция, ключова за стабилното мозъчно здраве при възрастните. Има и убедителни доказателства, че средиземноморските диети могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, публикувани в Journal of Clinical Medicine. 

Подпомага отслабването

Средиземноморската диета е не само здравословна, но улеснява и отслабването. 

Проучване PREDIMED-Plus от 2020 г. сред 6355 участници с наднормено тегло установява, че тези, които избират да се придържат към средиземноморската диета, свалят най-много килограми. Друго проучване, публикувано в British Journal of Nutrition открива, че тя е чудесна и за тези, които искат да задържат идеалното си тегло при това в дългосрочен план.

Предотвратява диабет тип 2

Тя може да предотврати диабет тип 2, но ако човек вече го има, с нея може да го контролира успешно. Причината е, че тя подобрява нивата на кръвната захар заради храните, съдържащи високи нива на противовъзпалителни антиоксиданти и такива с нисък гликемичен индекс. Не на последно място осигурява по-добро чревно здраве. Мета-анализ, публикуван в Advances in Nutrition установява, че дори умереното придържане към тази диета намалява риска от развитие на коварното заболяване. 

Предпазва от рак
Различни изследвания доказват, че диетата може да предпази организма от развитие на ракови заболявания. 

Според анализ, публикуван в European Journal of Nutrition, стриктното спазване на този модел намалява риска от рак на дебелото черво, на главата, шията, дихателните пътища, стомаха, черния дроб и пикочния мехур.

Полезна е дори при ревматоидния артрит

Средиземноморската диета е много полезна за страдащите от ревматоиден артрит. 

Една от основните му характеристики е високото ниво на ейкозаноиди, отговорни за възпалението, предизвикващо скованост.

Различни изследвания показват, че средиземноморската диета е ефективно потиска възпроизвеждането на ейкозаноиди и свързаните с тях болки в ставите. Според анализ, публикуван в Rheumatology International, средиземноморската диета подобрява физическото състояние на пациентите с това заболяване.