Има ограничени данни за ефикасността на препарата, а наличните са извлечени от проучвания върху животни

Световната здравна организация предупреди, че ваксината срещу маймунска шарка не е „сребърен куршум“. Здравният орган вече получава доклади за случаи на заразяване при хора, които са били имунизирани. 

„Фактът, че започваме да виждаме някои пробиви (в защитата), също е наистина важна информация, защото ни показва, че ваксината не е 100% ефективна при всяко обстоятелство, независимо дали е превантивна или след излагане (на вируса)“, каза Розамунд Луис, водещ технически специалист на СЗО за маймунската шарка, цитирана от "Политико".

„От самото начало знаем, че тази ваксина няма да бъде сребърен куршум, че няма да отговори на всички очаквания, които ѝ се възлагат.“

Единствената одобрена ваксина срещу маймунска шарка е от датския разработчик Bavarian Nordic и се използва както като превантивна ваксина, така и за защита на хора, наскоро изложени на вируса. Маймунската шарка, която се разпространява чрез близък физически контакт, бе обявена миналия месец от СЗО за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Има ограничени данни за ефикасността на ваксината, а наличните са извлечени от проучвания върху животни. Основното проучване, използвано за посочване на ефикасността, датира от 80-те години на миналия век и разглежда различен тип ваксина срещу едра шарка. То показа, че препаратът псигурява 85% защита срещу маймунската шарка.

Луис подчертава, че новите доклади за заразяване показват ясно, че ваксината няма да предотврати всички случаи на маймунска шарка. Други мерки остават жизненоважни, включително намаляване на броя на сексуалните партньори в групите с най-голям риск.