Ако сте положителни за вируса, не спете с животното в едно легло и използвайте ръкавици при контакт

Домашно куче във Франция се е заразило с маймунска шарка. Смята се, че това е първото предаване на болестта от човек на домашен любимец, се посочва в проучване, публикувано от медицинското списание "Лансет".

Предполага се, че животното - италианска хрътка, хванало вируса, защото споделяло легло със своите стопани, които били заразени. И двамата собственици на кучето са мъже, които правят секс с мъже, и живеят в Париж. Те пък се заразили с маймунската шарка от сексуален контакт с трети партньор, разказва "Евронюз".

Домашният любимец, който спал в леглото на двойката, развил лезии по кожата си 12 дни след началото на първите симптомите. Впоследствие животното дало положителен резултат за маймунска шарка чрез PCR тест.

Вирусът на маймунската шарка се разпространява в световен мащаб, като във Франция се ограничава главно в района на Париж. За първи път заразата циркулира широко извън страните от Централна и Западна Африка, където е ендемична. Случаи са открити в Северна Америка, Азия, Австралия и Европа, където сега тече надпревара за ваксиниране сред мъжете, които правят секс с мъже.

Маймунската шарка може да се разпространява чрез сексуален контакт, но не е полово предавана инфекция. Заразяването става чрез близък контакт с рани, големи капчици слюнка и контакт с дрехите и спалното бельо на заразен.

Можете ли да хванете маймунска шарка от вашия домашен любимец?

Маймунската шарка е зооноза, което означава, че се разпространява от животни на хора.

В африканските страни, където маймунската шарка е ендемична, за местните жители е обичайно да се заразяват с маймунска шарка от драскотини от гризачи. Вирусът също така се разпространява лесно от животно на животно.

Италианската хрътка в Париж е първият регистриран случай на предаване от човек на животно и първият случай на предаване на маймунска шарка, включващ опитомено животно извън прерийните кучета в САЩ (които всъщност са гризачи), които могат да се отглеждат като домашни любимци.

"Това е еднократно събитие“, казва пред "Евронюз" професор Клои Оркин от Лондонския университет „Куин Мери“. „Човек не може да прави заключения на базата на единичен случай и да прогнозира хода на глобална епидемия“.

Оркин обаче казва, че има малко доказателства преди този инцидент, че кучетата и котките могат лесно да бъдат заразени с маймунска шарка или че вирусът може да засегне други животни, които често се отглеждат като домашни любимци, като насекоми, влечуги и риби.

Това не означава, че не трябва да внимаваме. „Важно е да се опитаме да предпазим домашните животни от заразяване“, каза Оркин, предупреждавайки, че вирусът може да стане ендемичен в нови страни чрез нови животни гостоприемници. Професорката призовава също обществеността да не се паникьосва. „В някои страни маймуните биват убивани поради погрешен страх, че могат да пренесат маймунска шарка. Хуманното отношение към животните е много важно."

Ако се заразите, как най-добре да защитите домашните си любимци?

Съветът за обществено здраве от Световната здравна организация е да не спите с животните си в едно легло, да използвате ръкавици при контакт с тях и да практикувате внимателна дезинфекция, ако се заразите с маймунска шарка.

Най-добрият сценарий е някой друг да се грижи за любимците ви по време на периода на изолация. Също така е жизненоважно да държите всички гризачи в клетки и да не им позволявате да се разхождат из къщата, тъй като те лесно хващат болестта.

Най-важното е да вземете мерки и да потърсите медицинска помощ от ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец не се чувства добре.