Това съобщи днес в Стара Загора проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. През 1987 г. тя е създател на първата потвърдителна лаборатория по СПИН в България.

"За разлика от 1981 г., когато бе описан първият случай на болестта в света, днес тази диагноза не е равносилна на смъртна присъда", допълни проф. Аргирова. Тя уточни, че в момента светът разполага с близо 40 лекарства за лечение на СПИН, които могат да се прилагат в различни комбинации и удължават човешкия живот до границите на биологичните възможности на отделния човек.

Най-уязвима за СПИН е общността на хомосексуалистите, като големият проблем е, че тези хора живеят затворено, смятат се за компетентни по здравните въпроси и търсят медицинска помощ само в краен случай, сподели д-р Радка Аргирова. Тя посочи пример от собствената си лекарска практика: от 40 пациенти-мъже със СПИН, които са се обърнали към нея, само един е имал полови връзки с жена, останалите са били хомосексуалисти.

"Другият проблем е, че сега всичко е ковид и хората все по-малко знаят за ХИФ-инфекцията. А трябва да говорим повече за СПИН, тъй като поколенията се смениха и младите хора не познават тази болест", обобщи проф. Аргирова.