В Института за обществено здраве в Северна Македония продължава изследването на проба, взета от пациент от Кичево, за който има съмнения, че е заразен с маймунска шарка. Това предава специално за БТА агенция МИА.

Очаква се през деня здравните власти да информират дали пациентът е заразен с маймунска шарка.

Ако се потвърди, това ще е първият регистриран случай в страната. (бел.ред. Република Северна Македония)

През вчерашния ден пробата за изследване е доставена в Института по обществено здраве. Пациентът е от Кичево и преди няколко дни получил обрив по тялото, което е един от симптомите на маймунската шарка.

Председателят на Комисията по инфекциозни болести Александър Петличковски каза вчера, че пациентът е в добро здраве.

Вчера Комисията по заразни болести проведе заседание, на което препоръча въвеждане на изолация в домашни или болнични условия за всички съмнителни и потвърдени случаи и ежедневно епидемиологично наблюдение на лицата, които са имали контакт с потвърдени случаи.

Комисията по инфекциозни болести препоръча въвеждането на мерки за изолация/карантина – изолиране в домашни или болнични условия на предполагаеми случаи на маймунска шарка, докато не бъдат тествани, изолиране на потвърдените случаи в домашни или болнични условия до края на болестта или отминаване на обривите, ежедневно епидемиологично наблюдение на контактни на потвърдените случаи на маймунска шарка през инкубационния период от 21 дни, съобщиха от КЗБ.

Комисията повтори препоръката към Министерството на здравеопазването да бъдат предприети всички необходими превантивни мерки.