• За първи учени откриват как клетките си "комуникират", за да спасят организма от болести и инфекции
  •  Смятат, че много терапии и медикаменти досега са били неуспешни именно заради непознаването на връзките 

Учени публикуваха първата пълна карта на имунната система с всички взаимодействия в нея, съобщи сайтът interestingengineering.com. Именно тя може да се окаже ключът към разработването на нови, по-добри подходи в медицината за лечение на различни заболявания.   

Имунната ни система се състои от удивителна мрежа от специализирани клетки. Някои от тях пътуват през цялото тяло, за да сканират за признаци на нараняване или заболяване и да предадат тези заплахи на други клетки, за да открият най-добрия  имунен отговор. Самото сигнализиране от клетка към клетка се извършва чрез протеини на повърхностите им, които се свързват със съответните „рецепторни“ протеини на повърхностите на други клетки.

Разбирането на тези процеси и способността да ги проследяват е от ключово значение за учените и лекарите, които се стремят да лекуват пациентите си ефективно. Досега обаче медиците и изследователите не разполагаха с пълната карта на взаимодействията в имунната система и следователно имаха не особено ясно разбиране за връзките между рецепторите. 

Изследователи от британския Wellcome Sanger Institute и ETH Zurich разработиха първата изчерпателна карта на мрежата от връзки, които изграждат човешката имунна система. В нея те по ясен и разбираем начин показаха как имунните клетки се свързват и комуникират помежду си. Новата карта подчертава отделните типове клетки, "пратениците", относителната скорост на всяка "комуникация" между имунните клетки.

Инструментът може да революционизира начина, по който изследователите подхождат към разработването на лекарства и терапиите за лечение.

В свое прессъобщение до медиите изследователите посочват, че новата карта ще даде отговор на въпроса - защо имунотерапиите за лечение на рак работят много ефективно при някои пациенти, а при други не.