Около 80 000 туристи са блокирани в морския курортен град Саня в Южен Китай, след като властите го обявиха за огнище на КОВИД-19 и наложиха локдаун, предаде Асошиейтед прес.

Целта беше да се спре разпространението на коронавируса в града на тропическия остров Хайнан. Ограниченията влязоха в сила, след като онзи ден бяха потвърдени 229 случая, а вчера - още 129.

Управляващата в Китай комунистическа партия се придържа твърдо към подхода "нула ковид", което поставя страната в засилващо се противоречие с останалия свят. Заради огнище на епидемията, появило се неотдавна в Шанхай, властите затвориха изцяло за два месеца най-големия град в Китай, като блокираха милиони хора и причиниха тежки поражения на националната икономика. Това предаде БТА.

Управлението на жп транспорта в Саня забрани продажбата на билети, а вчера бяха отменени всички полети.

Туристите, които искат да отпътуват от Саня, трябва да имат отрицателен резултат на пет Пи Си Ар теста, направени в продължение на седем дни, заявиха властите.

Междувременно хотелите ще предложат на гостите си 50% отстъпка за периода на локдауна, каза на брифинг представител на градската управа.

Затварянето става в пика на туристическия сезон в Саня, известен с плажовете си.