Китайски учени създадоха хидрогел, който има двоен ефект в борбата с рака, помагайки за по-точното изгаряне на тумора и засилването на антитуморния имунитет.

Резултатите от проучването бяха публикувани вчера в сп. „Science Advances“, съобщава "Радио Китай". В статията учените говорят за метален биоматериал, който повишава ефективността на нагряването и ограничава съответната зона при излагане на микровълни.

Екипът от Института за функционални нано и меки материали към университета Соочоу обвиха калциеви и манганови йони в малък базиран на алгинат хидрогел, който е в състояние да произвежда повече топлина в ограничено целево място и да избегне термичните увреждания на близките здрави тъкани. Освен това наличието на повече извънклетъчни калциеви йони повишава чувствителността на раковите клетки към леко термично увреждане, като по този начин насърчава пълното унищожаване на първичния тумор, посочват учените. След това тези изгорени ракови клетки заедно с калциевите и манганови йони ще подсилят имунния отговор.

Активираните чрез този механизъм молекулярни пътища могат да подтиснат растежа както на метастатични, така и рецидивиращи тумори, уверени са съавторите на статията Фън Лянджу и Лиу Джуан от университета Соочоу.

В момента учените работят върху възможностите за клинично приложение на хидрогела.