При работа на бюро ставайте и се разхождайте често. Добре е да сте изправени на крака 2 часа от деня

Главните причини за мъчителни болки в гърба са неправилната стойка и липсата на движение. Предупреждението е на физиотерапевтите Сами Марго и Натаниел Мелендес и хирурга Нийл Ананд. В интервю за в. “Сън” те сочат ежедневни навици, които тихомълком поразяват опорно-двигателния апарат.

Изгърбването, сколиозата и постоянното навеждане над екрана на телефона или лаптопа могат да причинят силна хронична болка в гърба, обяснява Мелендес от Националния здравен център в Орландо, Флорида.

Всеки знае, че лошата стойка

провокира мускулни спазми и прищипани нерви

Малцина обаче осъзнават, че неправилно разпределеното натоварване на гръбначния стълб е водещо сред “убийствените” навици.

“Накланянето на главата с 10-11 сантиметра, когато гледате екрана на смартфона, е сравнимо с натоварването на шийните прешлени, когато дете седи на раменете ви”, обяснява експертът. Изправяйте гърба и използвайте  стомашните мускули, докато седите на бюро или шофирате. При поява на болки започнете терапия колкото е възможно по-рано.

Човешкото тяло е създадено за движение, но съвременните хора прекарват по-голямата част от времето си седнали – на работа или пред телевизионния екран, което неминуемо води до болки в гърба, казва Нийл Ананд, ортопедичен хирург от Лос Анджелис. За да не допуснете това, достатъчно е да

се разхождате редовно и да правите упражнения

за укрепване на мускулите в гърба и корема.

Сред другите причини хирургът сочи неправилно подбраната по височина и стабилност възглавница и прекалено или недостатъчно твърдия матрак.

Според професора мястото за спане трябва да е удобно и да осигурява необходимата опора на гръбначния стълб. За да облекчите болките в гърба, д-р Ананд препоръчва да се опитате да спите по гръб с възглавница под коленете.

Рехабилитаторката Сами Марго пояснява, че болката както в горната, така и в долната част на гърба често се дължи на преумора, силен стрес, липса на мускулно разтягане или плоски стъпала. Плоскостъпието, познато още като дюстабан, води до скелетни деформации и преждевременно износване на ставите.

“Отдъхнете от всякакви дейности, които карат мускулите да се свиват. Помнете, че психологическият и физическият стрес са свързани и това може да се превърне в порочен кръг”, казва Марго. Тя препоръчва леки до умерени упражнения, които намаляват стресирането на тялото.

Упражненията за разтягане са ефективен начин да намалите болката в долната част на гърба, която може да бъде причинена от схващане на седалищните мускули в резултат на заседяване. Отделете на гимнастиката за разтягане поне 5-10 минути дневно.

Изхвърлете старата сплескана възглавница и инвестирайте в нова, която да ви осигури нужната подкрепа. Д-р Ананд съветва да потърсите такава, която

държи врата ви по-високо, но успоредно на матрака

и която се адаптира към специфичната ви поза на сън.

Лошата стойка е един от главните виновници за болките в гърба.

Ако установите, че седите на дивана прегърбени и ходите с приведени напред рамене, значи позицията на тялото ви е неправилна. Това оказва натиск върху долната част на гърба и води до спазми поради промяна в нормалните извивки на гръбначния стълб. Резултатът е изтръпване на ръцете, неправилно дишане и дори притискане на нерви. Затова раздвижете и укрепете мускулите си със специфични упражнения за намаляване на напрежението и други симптоми на лоша стойка.

При работа на бюро ставайте и се разхождайте често. Добре е да се изправяте на крака 2 часа от деня.