Причина е потискане на хормон, който отговаря за овулацията при жените,обясни в интервю анестезиологът д-р Сибила Маринова.

И още акценти в интервюто:

  •  Има държави, в които не се използва дори за медицински цели
  •  Всяко вещество, което носи приятни емоции, води до пристрастяване

Точно преди 14 дни “24 часа” описа новата мода с опасните “весели” балони, които са в центъра на всяко парти - предлагат се по клубове, дискотеки, дори и на детски рождени дни.

Три дни след публикацията държавата се зае да решава проблем, отлаган поне 8 години.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, бившият вицепремиер Корнелия Нинова разпореди масови проверки по заведения. А буквално в последния си ден живот 47-ият парламент гласува забрана за продажбата му на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

- Д-р Маринова, в последния си работен ден парламентът прие забрана за продажбата на райски газ на непълнолетни. Според вас законът ще спре ли употребата му сред младите?

- Не знам доколко ще успее да я спре, но се надявам поне да я ограничи.

- Какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от честата употреба на диазотен оксид върху жени в детеродна възраст?

- В чуждестранната медицинска литература се съобщава, че хронична експозиция с райски газ може да доведе до спонтанни аборти и стерилитет. Причината за стерилитета е потискане от райския газ на хормон, който отговаря за овулацията при жените. Има редица проучвания, които са публикувани в световни медицински списания. Те изследват връзката между стерилитета и работата с райски газ при медицински работници. 

- Честата инхалация на райски газ може ли да доведе до по-тежки последици, или дори до смърт?

- Може. В нашата реанимация имаме починал колега с доказано професионално заболяване от продължителна експозиция (излагане- б.р.) на райски газ - кръвно заболяване. При продължителната му употреба може да се стигне до потискане на костния мозък.

- Защо досега не е имало информационна кампания, която да предупреди родителите и младите за дългосрочните последици от употребата му? 

- То за какво има национална информационна кампания в България, че за това да има? За инсултите ли? За донорството ли? Аз разбрах за употребата на райски газ сред младите хора от ваш колега, който ме потърси за мнение. До този момент не знаех, че райският газ се продава и се употребява така.

-  Необходима ли е пълна забрана за продажбата и употребата на райски газ, освен за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост?

- Смятам, че е необходима пълна забрана за употребата му. Има държави по света, в които е забранена и употребата в медицината. Има достатъчно съвременни инхалационни анестетици, които са без подобни странични ефекти. След като почина колегата ни, в нашата болница не използваме райски газ.

- Преди дни 15-годишно момче изпадна в безсъзнание след употреба на алкохол и райски газ. По-опасна ли е комбинацията му с алкохол? А с други видове дрога?

- Да, по-опасна е. Това е така, защото ефектът се потенцира. Ние имахме три случая на деца между 14 и 18 години, които пристигнаха при нас в кома след употреба на райски газ и алкохол.

- Как протече тяхното възстановяване?

- За щастие, при всички имаше благоприятен изход с възстановяване и изписване вкъщи.

Но едно такова изпадане в кома може да доведе и до смърт. Може да се потисне дишането от падането на корена на езика, който да запуши дихателните пътища, и човек да се задуши.

Може да настъпи регургитация (връщане в обратна посока на повръщаното - б. р.) и аспирация на стомашно съдържимото в белия дроб. Това също е тежко усложнение и може да доведе до смърт.

- Кои са факторите, които допринасят за по-бързото им възстановяване? 

- Има си протоколи за действие при такива случаи от токсикологията. Райският газ се елиминира чрез издишване, но когато е вдишано достатъчно количество и комбинирано с други упойващи вещества, както и с алкохол, действието се потенцира.

- Газът води ли до пристрастяване?

- Това е един интересен въпрос. За да води едно вещество до пристрастяване на физическо ниво, то   трябва да има рецептор, към който да се залавя.

Тук има нещо по-интересно. При райския газ няма такъв механизъм, но всяко вещество, което води до приятни емоции и еуфория, пристрастява на психологическо ниво, а това кара човек да иска от него още и още. Но това трябва да го коментират психолозите. То е като захарта, която също води до някакъв тип зависимост към употребата на сладки неща.

- Това означава ли, че райският газ е стъпка към по-твърдите наркотици?

- Абсолютно е стъпка към по-твърдите наркотици,

защото действието му е краткотрайна еуфоричност. Това е и причината да използват балоните един след друг, но когато вече не получават достатъчно еуфория, посягат към нещо по-сериозно. 

- Защо той стана толкова популярен сред младите и всъщност какво е действието му върху един млад организъм?

- Популярен е, защото е евтин, леснодостъпен и се продава съвсем свободно. Райският газ действа върху почти всички органи, но това, заради което младите го използват, е, защото им дава приятни усещания и еуфория. Оттам идва и името му райски газ. 

Той оказва влияние върху сърдечно-съдовата и дихателната система. Има стимулиращо действие върху симпатиковата нервна система, може да доведе и до тахикардия и повишаване на кръвното.

Честата му употреба предизвиква спазъм на белодробната артерия, което повишава белодробното съдово съпротивление.

 Той може да причини и учестено дишане. Употребата му е в състояние да предизвика  и т.нар. дифузионна хипоксия, което много бързо измества кислорода от алвеолите и по този начин намалява налягането на кислород в кръвта. 

Затова, когато го използваме в анестезиологията, той се подава в определено съотношение с кислород. При извеждане на пациента от анестезия с райски газ той диша 100% кислород. Хроничната употреба на райски газ е по-опасна и тя може да доведе до блокиране на витамин Б-12 зависимите ензими, потискане на костния мозък и намаляване на имунната резистентност от инфекции.

- Може ли последиците от инхалация на райски газ сред младежите да се отключат след години?

- Липсата на кислород в тъканите ги уврежда. Колко време са били те без кислород, както и невроните в мозъка, няма кой да каже. Потискането на костния мозък се проявява след известно време, а оттам тръгват и злокачествени хематологични заболявания. 

От потискането на Б-12 зависимите ензими също може да се отключи неврологичен дефицит и парези. Това са дългосрочните ефекти при продължителна експозиция.

Визитка:

  •  Началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново
  •  От 1999 г. работи в реанимацията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”
  •  Завършила МУ-Варна, със специалност “Анестезиология и интензивно лечение” и “Здравен мениджмънт” в Стопанския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”
  •  Началник е на ОАИЛ и регионален координатор по донорство за Северен централен район
  •  Сертифициран обучител по донорство от DTI (Donation and transplantation institute), Barcelona