• Секулова е най-огромната българка 
  • Младата жена не може да се движи, от дома й я изкарват пожарникари 

300 килограма! Това е теглото на най-тежката жена у нас. 33-годишната Христина Секулова от Дупница не може да се движи, нито да се обслужва сама. Живее с родителите си, които й помагат за всичко.

"Много ми е жал за нея. Усещам, че малко по малко се унищожава. Не може да се движи, краката й отказват. Не знам какво ще правим", споделя през сълзи пред "България Днес" майка й Цветанка.

Момичето преживява силен стрес преди десетина години. Отива на гости на своя приятелка, която пред нея пребива болния си мъж с колан. След случилото се младата Христина изпада в шок.

"Спомням си, че се прибра у дома. Нито говореше, нито вода пиеше - нищо. Само повтаряше, че й е студено", връща се назад във времето борбената майка.

Лео Кадели (с маската) помага на Христо и Цветанка за дъщеря им
Лео Кадели (с маската) помага на Христо и Цветанка за дъщеря им

Оказва се, че от силния стрес Хриси е получила биполярно разстройство. Заболяването съпътства човек цял живот и се характеризира със силни промени на настроението. Така започва да пие лекарства. От тях психическото й състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват. Излишната телесна маса не позволява на младата жена да стои повече от няколко минути изправена на крака и поради тази причина е обречена да си стои у дома. Не може да излезе сама от стаята си, камо ли от къщата. Заради теглото си Христина трябва да се лиши и от образование, и от работа.

Пожарникари изнасят Хриси от дома й
Пожарникари изнасят Хриси от дома й

"Напълно безпомощна е! Ако си изпусне нещо на земята, й е невъзможно да го вдигне. Не може да стигне до банята. Разстоянието от стаята й не е голямо, но за нея е пречка. Краката й започват да треперят, отказват, не може да ги вдига и ще падне да се изпочупи. Аз я къпя, обличам, всичко", допълва Цветанка Секулова.

За тоалетите на Христина семейството се е принудило да използва шивашки услуги. По магазините не могат да бъдат открити дрехи, подходящи за размера й. Затова Цветанка взима мерките й и ги дава на жена, която й шие по няколко рокли на година. Проблем с изхранването нямат. Бащата Христо приготвя хапване за семейството и Христина яде нормална порция с най-много две филийки хляб.

Доброволци ремонтират общинското им жилище
Доброволци ремонтират общинското им жилище

"Тя си е нормално дете. Яде нормално. Пие си лекарствата и не може да се разбере, че е болна, но ако ги спре, ще се върне старото й състояние. Пиейки ги обаче, трупа килограми. Не помня кога за последно съм била щастлива. Откакто се разболя, само мъка и трудности са при нас", разказва за безизходицата майката.

Семейството е преживяло не един кошмар по пътя си. Преди няколко години безпаричието ги удря жестоко. Христо и Цветанка не могат да купуват лекарства за дъщеря си и решават да изтеглят заем. Попадат на измамници, които им обещават ниска лихва, но накрая се оказва, че вместо да върнат 6000 лв., те дължат 42 хил. Отчаянието ги принуждава да продадат жилището си, за да се издължат на кредиторите. Така се местят да живеят във фургон.

"Христо купи генератор, за да имаме ток. За два дни изгаряше много нафта и често сме стояли на тъмно и студено", допълва Секулова.

От общината подават ръка на семейството и им осигуряват общинско жилище, в което да се нанесат и да живеят нормално. Предишният собственик е оставил след себе си мизерия и разруха. Благодарение на добри хора, трогнали се от съдбата на семейство Секулови, жилището е ремонтирано. Единственият проблем на семейството остава пренасянето на дъщеря им до новия дом. На Христина й е напълно невъзможно да стигне до него сама, затова викат пожарникари, които я изнасят на носилка. Днес семейството трудно свързва двата края, но поне имат покрив над главата си.