Съществуват три различни "типа" дълъг COVID-19, твърдят британски изследователи, цитирани от ДПА.

Според експертите от Кралския колеж в Лондон изглежда има три "подтипа" на състоянието, всеки от които със собствен набор от симптоми.

Изследователите са анализирани данни за 1459 души с дълъг COVID - дефинирани от авторите на проучването като проявяващи симптоми в продължение на най-малко 84 дни след заразяването. Изследваните лица са участвали в проучването Zoe Health.

В предпечатната подготовка на изследването, публикувана в medRxiv, се твърди, че хората с дълъг COVID-19 изглежда са разделени на три основни групи.

Първата група включва индивиди с неврологични симптоми, включително умора, мозъчна мъгла и главоболие - най-често срещани сред тези, които са се заразили, когато най-доминиращите щамове са били Алфа и Делта, предаде БТА.

Изследваните лица от втората група са имали респираторни симптоми, включително болки в гърдите и задух. Те се откриват по-често сред заразените по време на първата вълна на вируса.

Последната група изпитва различни симптоми, включително сърцебиене и мускулни болки, както и промени в кожата и косата.

Изследователите от Кралския колеж отбелязват, че въпросните три подтипа са очевидни при всички варианти.

Водещият клиничен автор д-р Клеър Стивс казва: "Тези данни показват ясно, че синдромът след COVID-19 не е само едно състояние, а изглежда има няколко подтипа. Разбирането на основните причини за тези подтипове може да помогне при намирането на стратегии за лечение".

"Тези данни освен това подчертават необходимостта грижите при дълъг COVID-19 да включват персонализиран подход, чувствителен към проблемите на всеки индивид. Констатациите могат да помогнат за разработване на персонализирана диагностика и лечение за тези индивиди", допълват изследователите.