На читателския въпрос отговаря доц. Валери Велев, дм, началник на Консултативно-диагностичния блок на болницата по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Ив. Киров”

Съществува цял раздел от заразните болести, който изучава трансмисивните инфекции, тоест пренасяни чрез живи вектори. Това са всички тези членестоноги, които най-често наричаме насекоми. Едни от най-честите преносители на инфекциозни заболявания у нас са кърлежите. Те пренасят основно лаймска болест, по-рядко марсилска треска и много-много рядко други вирусни или паразитни заболявания, които често могат да протекат безсимптомно.

Кърлежите ни атакуват главно пролетта и в ранна есен. Живеят на сенчести и влажни места с висока трева. Ако сте ухапан от кърлеж, редно е той да се отстрани от медицинско лице със специфични инструменти. Обикновената пинсета само ще го смачка. Ако все пак ще го вадите сами – кърлежът никога не се маже с нищо, защото се задушава и повръща бактериите в кожата ви. Не се върти, а се издърпва с леко поклащане.

Рядко може да се откъсне “хоботчето”, но това не е драма. Имунната система ще се справи с него, не е нужно да го вади хирург. Някои колеги дават еднократна доза специфичен антибиотик след ухапването, за да предотвратят размножаването на бактериите на лаймската болест.

Други предпочитат да изчакат изследването на пациента за лаймска болест (състоянието не е спешно и това изчакване е съвсем в реда на нещата). В случая ръководствата (гайдлайните) за Европа и Северна Америка се различават, защото щамовете на бактерията ѝ разпространението и са различни. Изследването на кърлежа има чисто комерсиална цел, за лекаря не значи нищо.

Кърлежът може да е носител на лаймската бактерия, но да не е заразил вас, може и изследването да е фалшиво отрицателно (зависи какъв тест се ползва) и измамно да ви успокои. Изследва се чрез кръвен тест ухапаният, и то най-рано 30 дни след ухапването, за да може болният да образува антитела. Ако тестът е положителен, вашият лекар ще изпише подходящ антибиотик за минимум 17-21 дни. Ако има съмнения, се прави по-сложен, потвърдителен тест. В тази първа фаза лаймската болест е напълно лечима и забавяне от 2-3 месеца след ухапването не носи риск.

Марсилската треска не се изследва предварително, защото започва с остра симптоматика - висока температура, пъпчив обрив, зачервени лице и очи, силна отпадналост. Лекува се в инфекциозни отделения със специфични антибиотици.