Нов план за борба със заболяването въвежда скринингови програми и психологическа грижа за пациентите

Повече от половината онкоболни у нас не успяват да се преборят с рака. Докато средната смъртност заради заболяването в Европейския съюз е 46-47%, то в България тя е 66%. Това означава, че битката с болестта губят двама от всеки трима заболели. Тази стряскаща статистика изнесе в петък шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев.

По-рано от здравното министерство официално представиха проекта за Национален план за борба с рака. Той е с хоризонт до 2030 г. и следва европейския план. На този етап обаче той е по-скоро пожелателен и

тепърва трябва да се разпишат конкретни

програми и мерки, които да се остойностят, за да се осигури финансиране за тях.

Най-ключовата част от плана е въвеждането на скринингови програми за рака на маточната шийка, на гърдата, на простатата, на дебелото черво, на белия дроб и дори за един от най-трудно откриваемите - на стомаха.

Работя в областта на онкологията от 40 г. Първи стадий на болестта виждаме почти инцидентно, затова и са толкова важни скрининговите програми. Ние късно лекуваме и късно диагностицираме, каза проф. Галина Куртева, част от екипа, разработил плана.

В скрининговите програми ще бъдат включени и общопрактикуващите лекари. За тази цел се планира да се закупи и нова апаратура за лечебните заведения. Ще се наблегне и върху обучението на специалисти, а идеята е пациентите от цялата страна да получат равен достъп до диагностика и лечение.

Има поне 16 вида дейности, които трябва да се направят. В лечебните центровете трябва да има поне по един онкопсихолог, който да работи с пациентите, да се изгради ефективна система за снабдяване с обезболяващи лекарства, но и да се мисли за рехабилитация на излекуваните и реинтегрирането им в нормалния живот, посочи пък онкологът д-р Антоанета Томова.

Друга важна част от плана са информационните кампании. Идеята на медиците е обществото да бъде по-добре запознато с болестите, както и дейностите по превенцията им като

намаляване на тютюнопушеното и употребата на алкохол

Ще бъде промотиран здравословният начин на живот и ще се провеждат програми за ваксинация.

Страхотен успех е ваксината срещу човешки папилома вирус. Тя води до 98% превенция на рака на маточната шийка, мотивира идеята д-р Александър Симидчиев. Той припомни и че България е една от първите страни, които въвеждат ваксинация срещу хепатита.

Годишно лечението на рак в Европа струва 97 млрд. евро.

През 2020 г. пациентите с рак в ЕС са били 2,7 млн. души, като над 36 хил. от тях са българи. Същевременно 1,3 млн. души, близо 20 хил. от които в България, са загубили битката с рака. Ако не се предприемат решителни действия, се очаква до 2035 година смъртните случаи да нараснат с 24%, отбеляза пък министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

В програмата да се помисли и за пациентите с рак на устната кухина, призова шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Тази диагноза получават 45 хил. души годишно по целия свят. Това е едно от най-видимите онкологични заболявания, защото резултатите от него се отразяват на лицето на пациентите.