Операцията, направена при 40 жени, родили в “Шейново”, им помага да имат деца втори път

Голяма част от жените страдат от усложнения на матката след цезарово сечение, а 10% от тях не могат да забременеят след това. За да избегнат проблемите след операция, в столичната болница “Шейново” прилагат нов и щадящ метод за възстановяване стената на матката. Методът “рибена кост” се прилага у нас само в АГ болницата, съобщи директорът ѝ д-р Румен Велев пред “24 часа”.

При родилите жени с цезарово сечение доста често се получават ниши, които представляват дефекти на матката там, където тя е срязана, за да се извади бебето. Те са резултат от операцията и не могат да бъдат причинени от поведението на майката. По наблюденията на лекарите такива ниши се срещат доста често най-вече заради това, че жените раждат оперативно вече не само при първото, но и при второто, и при третото си дете.

В последните години започнахме да се сблъскваме с този проблем. Защо точно се появява, не е ясно. Ясно е, че е

свързан с непълното зарастване на матката

след цезаровото сечение. Един от факторите е шевът, обясни Велев.

При по-голямата част от пациентките минава безсимптомно, но друга част имат необичайно кръвотечение след менструация, болка в таза, както и е вероятно да имат постоянна температура до 37,5 градуса. Едно от големите усложнения е невъзможността да забременеят, уточни директорът на “Шейново”. Според него около 10% от тях нямат други деца след това. Заради това, че проблемът се среща често, д-р Велев и екипът му започват да търсят начини за превенция, а не да го лекуват.

През годините се е наблягало на това как да се отвори коремът и как да се извади бебето, много по-малко внимание се е отделяло на това как да се затвори, да се зашие матката, разказа шефът на АГ болницата.

Миналата година се появява методът “рибена кост”, разработен от италиански учени. При него се ползва нов материал, неизискващ да се връзва конецът. Това е нова иновативна безвъзлова техника, обясни Велев. Макар че като подход “рибената кост” е близка до традиционното зашиване на матката след цезарово сечение, особеността му, че

не е нужно да се завръзва конецът при шиене,

се оказва по-благоприятна. Така не се нарушава кръвоснабдяването и не се получават възпаления. При този конец усложненията са избегнати, твърди Велев. Освен че не се връзва, конецът е с друга материя, която не е от много нишки, а е гладък и от една нишка. Така почти няма риск от реакция на тъканите от конеца. Сред предимствата е и дължината му, която е много по-малка от обикновените, тъй като не се налага да се правят възли, и така в стената на матката остава много по-малко чужд материал, какъвто е конецът.

След операцията пациентките се чувстват много добре, зарастването на матката става бързо. Наблюденията ми са, че при тях нишите не съществуват, обясни специалистът. Дали обаче методът ще се окаже решение на проблема, д-р Велев не може да каже все още, тъй като се прилага отскоро и трябва време.

Методът вече е използван при над 40 жени, родили в “Шейново”. Макар техниката да е нова и цената на конеца да не се покрива от здравната каса, не е много по-скъпа, обясни Велев.

Цената му е 45-50 лв.,

което е почти толкова, колкото на стандартните, а не се заплаща нищо странично, каза той. А такъв шев д-р Велев прилага вече и на кожата, с което избягва т.нар. манипулация сваляне на конците.

Директорът на болницата обаче е категоричен, че ако не се прави цезарово сечение, проблемът не би съществувал. Затова той апелира къмжените да раждат естествено, когато е възможно. “Извършването на голям процент цезарови сечения крие всевъзможни рискове”, твърди той.