Здравните служители на САЩ твърдят, че не разполагат с достатъчно ваксини срещу маймунска едра шарка, за да посрещнат нарастващото търсене, пише Би Би Си.

Досега в САЩ са регистрирани над 1800 случая, но се смята, че броят им е занижен, тъй като тестовете също се бавят. Нараства загрижеността относно скоростта на разпространение на маймунската едра шарка, особено в Ню Йорк, епицентъра на епидемията в САЩ, предаде Би Ти Ви.

Заболяването, което се характеризира с лезии по кожата, обикновено преминава от само себе си, но може да бъде изключително болезнено.

Повечето потвърдени случаи са сред мъже, които имат интимни отношения с мъже, въпреки че всеки може да се зарази с вируса.

"Все още не разполагаме с количеството ваксина, което бихме искали в този момент", заяви директорът на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ Рошел Валенски на брифинг.

САЩ са получили 370 000 от общо близо 7 млн. дози ваксина, които правителството е закупило. Но се очаква милиони от дозите да пристигнат едва през следващата година.

По данни на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ федералното правителство е разпространило около 156 000 дози в цялата страна и очаква да започне да изпраща още 130 000 дози от понеделник.

По-рано тази седмица уебсайтът за ваксинации на град Ню Йорк се срина, тъй като хиляди хора се опитваха да си запишат срещи за ваксинация наведнъж.

Истинският обхват на епидемията в САЩ не е известен, тъй като диагностичните тестове са забавени, а появата на симптомите може да отнеме до три седмици. Преди месец в САЩ бяха регистрирани само 45 случая.

"Все още имаме проблеми с наличността на тестове и доставките на ваксини, всички тези проблеми, които видяхме при COVID-19", каза епидемиологът Грег Гонсалвес.

По данни на американските Центрове за контрол на заболяванията над 12 500 случая на маймунска едра шарка са регистрирани в близо 70 държави.

Наличието на огнища на маймунска шарка в повече от 50 държави продължава да е заплаха, посочват от организацията