Белгийският вирусолог Ив ван Латем, говорител на националния щаб за борба с епидемията от ковид, настоя "да не се драматизира" нарастването на броя на новозаболелите. В последните дни Брюксел и части от Белгия преминаха в тъмночервената зона за разпространението на болестта, предаде БТА. 

Тези явления се наблюдават и в много други държави, коментира Ван Латем, цитиран от местни медии. Той отбеляза, че въпреки ръста в броя на заразените и заболелите, делът на постъпилите в болница не търпи чувствителна промяна. Не се очертава проблем, ако се вгледаме в отраженията за системата на здравеопазването, поясни специалистът.

Не ни е грижа за броя на заразените, откакто се появи Омикрон, това вече не е важно. Това, което има значение, е доколко са заети леглата в спешните отделения. Трябва да не гледаме драматично на новите случаи. Не че трябва да ги банализираме, но и не трябва да ги надценяваме, обобщи Ван Латем.

За последната седмица Белгия отчете ръст от 39 на сто в броя на заболелите, средно над 7600 дневно. Същевременно новоприетите в болница с ковид са били с 18 на сто повече, сочат данните. Властите в страната съобщиха, че се подготвят за реимунизацията до края на септември на възрастните хора.