Така мъжете губят около 2,3 години от живота си, а жените - 1,5 години 

Поръсването на няколко щипки сол допълнително върху вечерята ви може да ви прати в гроба по-рано, предполага ново голямо проучване. Изследователи са проследили повече от 500 000 британци в продължение на почти десетилетие.

Резултатите показват, че за хората, които винаги добавят допълнителна сол към ястията си, е 28% по-вероятно да умрат, преди да навършат 75 години, в сравнение с тези, които никога или рядко я добавят.

Излишната сол в тялото води до задържане на вода в кръвта, оказвайки натиск върху кръвоносните съдове и ката повишавайки кръвното налягане. Това може впоследствие да повиши риска от инфаркт или инсулт.

Сърдечните заболявания и инсултите са едни от най-големите убийци, отнемащи около 160 000 годишно, като броят на смъртните случаи в САЩ е около пет пъти по-висок.

Според препотъките на експерти възрастните не трябва да ядат повече от 6 грама сол на ден. Децата - още по-малко. Експертите обаче казват, че „скритата“ сол в храната ни означава, че много британци ядат повече сол, отколкото осъзнават.

Натрият се добавя към набор от храни от готови ястия като инстантни супи до сосове за паста, за да направи вкуса им по-приятен. Солта също може да увеличи срока на годност и се добавя към продукти като нарязани шунки и други сушени меса.

По-здравословните варианти на солта, които съдържат добавен калий и по-малко натрий, вече се предлагат по рафтовете на супермаркетите в Обединеното кралство.

Според проучването при продължителността на живота на жените и мъжете, които винаги добавят сол към храната си, е намалена съответно с около 1,5 години и 2,3 години. Учените откриват още, че рисковете от ранна смърт са леко намалени при хора, които ядат много плодове и зеленчуци.