Самостоятелното пиене по време на юношеството и младостта може силно да увеличи риска от злоупотреба с алкохол по-късно в живота, особено ако сте жена, установява ново проучване, съобщи Си Ен Ен.

"Ако добавим тази констатация към документираното увеличение на пиенето сред американците по време на пандемията, ще имаме тревожна ситуация", каза водещият автор на изследването Кейси Кресуел, доцент по психология в университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания.

"Няколко проучвания вече показват, че самотното пиене се е увеличило в резултат на пандемията“, вероятно поради затварянето на барове и социални заведения по време на мерките, целящи да си останем у дома, коментира Кресуел.

По думите й изследвания показват също, че асоциациите между самотното пиене и проблемите с алкохола са по-силни за младите жени в сравнение с мъжете в същата възраст. Тя намира този факт за особено обезпокоителен, като се има предвид, че напоследък се наблюдава увеличение на самотното пиене сред подрастващите жени в САЩ.

Проучванията също така са документирали свързани с пандемията увеличения на стреса, негативните емоции и проблемите с психичното здраве за много млади хора.

Според доцент Кресуел основната причина, поради която младите хора пият сами, е, за да се справят с негативните емоции, а развиването на такава връзка с вредния навик по време на пандемията може да  увеличи употребата на алкохол при самотните пиячи, което вероятно ще доведе до проблеми, свързани със зависимости. Тя подчертава, че това се отнася особено за младите жени.

Проведено е 17-годишно проучване

Кресуел и екип от университета в Мичиган анализираха данни от проучването Monitoring the Future, което имаше за цел да проследи навиците за пиене на 4500 тийнейджъри (абитуриенти). Допълнителни данни бяха събрани, когато участниците били на възраст от 22 до 23 години и отново, когато навършили 35 години.

Около 25% от тийнейджърите и 40% от младите възрастни, които пият, съобщават, че пият сами, според проучването, публикувано в понеделник в сп. Drug and Alcohol Dependence.

В сравнение с хората, които пият само докато са в компания, проучването установява, че самата употреба на алкохол като абитуриент повишава риска от развиването на болестно състояние с 35% до 35-годишна възраст. Алкохолизмът се определя като неспособност да се спре употребата на алкохол дори когато причинява физическа или емоционална вреда на пиещия или на околните.

Връзката е особено силна за тийнейджърките, подчерта Кресуел.

„Шансовете за симптоми на разстройство при употреба на алкохол на 35-годишна възраст са били с 86% по-високи за подрастващите жени (гимназистки), които пият сами. За разлика от това, шансовете за симптоми на разстройство при употреба на алкохол на 35-годишна възраст при подрастващи мъже са само 8%", каза тя.

Самото пиене през първите 20 години от живота на човек повишава риска от разстройство, свързано с употребата на алкохол, с 60% в сравнение с пиещите в компания, но в този случай няма разлика между мъжете и жените. Резултатите се оказаха верни дори след като бяха взети предвид други общи рискови фактори, каза Кресуел.